2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Ha vasárnap, akkor vásárnap

Tóth Rózsa | 2023. május 07. - 20:15
Ha vasárnap, akkor vásárnap

Hurka, kolbász, pecsenye, ez a jó reggelire! Több ezer ember kerekedik fel megyeszerte minden vasárnap, hogy valamelyik vásárba ellátogasson. Érdemes minél előbb kimenni, egyrészt, hogy elkerüljük azt, amikor a nap már magasan jár, másrészt a termelők igazán jó portékái hamar elfogynak. Minden van itt, amit egy háztartás és mi megkívánunk, és ha ügyesek vagyunk, az ár nem feltétlenül fix, akár alkudhatunk is – ha engedik.

A hagyományos vásárok nemhogy nem koptak még el, de megvan a bájuk és a közönségük, valamint töretlen a  népszerűségük megyeszerte. Miben különbözik a vásár a piacoktól? Kevesebb alkalommal van és szélesebb a paletta, amiből választhatunk. A legnagyobb vásárokból szemezgettünk Tolna vármegyében.

Dunaföldváron, amely az Alsó tónál a 0268 hrsz-en található, a vásártéren márciustól novemberig látogatható a hónap harmadik vasárnapján az Országos Állat- és kirakodóvásár. Szekszárdon egész évben minden hónap 2. és 4. vasárnapján szintén országos állat- és kirakodóvásár, valamint autóvásár kerül megrendezésre az Aranytó u. 18. sz. alatti Vásártér területén. A Bezzegpusztán található vásár pedig minden hónap első vasárnapján kerül megrendezésre, tehát akármelyik vasárnap is jut eszünkbe hajnalban, hogy most jött el az alkalmas idő, nincs szünet, mehetünk a megyében a három közül valamelyikre.

És mégis mi az, ami miatt vonzóak ezek a vásárok? Gyakorlatilag mindent meg lehet venni, amit a konyha, a háztartás, vagy a család kíván. Zöldség, gyümölcs, tojás, füstöltárú, méz, szószok, őröltpaprika – mindez a termelőktől, és már meg is van a vasárnapi ebédre való. Ámpolnás, vagy cserepes növények, palánták, gyümölcsfák, hogy a kert is megkapja a magáét és legyen miből gazdálkodni. Kutyakölyök, némakacsa, csibe, gida, aranyhal, hogy később is legyen mit enni és a házat is őrizze valaki. Ruhanemű, papucs, cipő, minden mennyiségben. Kerti gépek, alkatrészek, újonnan és használtan, hogy a család feje se unatkozzon és kellemesen töltse az időt.

Nyugodtan mehetünk üres gyomorral, mert hurka, kolbász, pecsenye kenyérrel és savanyúval vár minket, és érdemes kivárni a sort,

majd csak úgy a könyöklőn megenni, nézve a tömeget ahogy sodródik és hallgatni a szót, ki mit és hol vett.

Nem hiányzik innen a hagyományos vattacukor és a kimért cukorka sem, úgyhogy gyermekünk is elégedett lehet, vagy kaphat vásárfiát, ha hazaérünk. Szó szót követ, ha vasárnap, akkor vásárnap!

Fotó: frisshirek.hu