2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Tüntetést szervez az LMP az újabb debreceni akkumulátorgyár építése ellen

frisshirek.hu | 2023. május 10. - 18:30
Tüntetést szervez az LMP az újabb debreceni akkumulátorgyár építése ellen

Mintegy 400 milliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power, és ennek nyomán több mint ezer új munkahely jön létre - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a hajdúsági városban. "Ezért szeretném itt leszögezni, hogy a debreceni embereknek az elektromos akkumulátorgyárak építése miatt semmi félnivalójuk nincsen. Magyarországon ugyanis az európainál jóval szigorúbb környezetvédelmi előírásokat alkalmazunk" - közölte. Az LMP nem bízik ebben, így tüntetést szervez a bejelentett újabb kínai akkugyár miatt – ezt szerdán közölte a párt.

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője, a parlament Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerdán tartott sajtótájékoztatót, amelyen közölte, azért fognak demonstrációt tartani, hogy a lakosság nemet mondhasson az újabb beruházásra. A képviselő váratlannak nevezte a bejelentést és bírálta, hogy a helyieket előre nem tájékoztatták. Vagyis ugyanúgy, mint a korábbi gigantikus gyárat, ezt is úgy akarják szerinte megvalósítani, hogy az ott élők akaratát semmibe veszik. A politikus kitért arra is, hiába állítja Szijjártó Péter, hogy a debrecenieknek nincs félnivalójuk, mert szigorú környezetvédelmi előírásokat tartatnak be a céggel, ez szerinte nem felel meg a valóságnak.

Szerdai sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt nehezményezte, hogy Szijjártó úgy tette meg a bejelentést, hogy arról a debreceni lakosságot előzetesen nem tájékoztatta a kormány, és a véleményüket sem kérte ki arról.

Annak fényében szerinte ez különösen megdöbbentő, hogy a másik gigbaeruházást, a CATL gyárát a helyiek tiltakozásának semmibe vételével akarják megvalósítani.

A tüntetésről egyelőre annyit tudni, hogy május 23-án este lesz, írja a hang.hu.