2023.10.04., szerda - Ferenc
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Átadták a megújult szendrőládi Bódva-hidat

T.Á. | 2023. május 12. - 17:30
Átadták a megújult szendrőládi Bódva-hidat

A hidat 1949-ben építették azt követően, hogy az előző a II. világháborúban megsemmisült, így a felújítás már meglehetősen időszerű volt.

Teljesen megújult a  27-es főúton a szendrőládi Bódva-híd. A munkálatokat Magyar Közút Nonprofit Zrt. finanszírozta, a munkálatok mintegy másfél milliárd forintba kerültek, a hidat pénteken adták át, így a forgalomba helyezést követően az autós és a gyalogos forgalom ismét zavartalanul használhatja a létesítményt – írja az állami cég.

A közleményben a közút azt írja, a Bódva-híd 1949-ben épült a II. világháborúban felrobbantott régi híd helyett, azóta időszerűvé vált a teljes körű újjáépítése. A felújítási munkálatok a tervezést, területszerzést és közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően 2021 novemberében kezdődtek el.

- A tereprendezési munkák után a szakemberek kiszélesítették és újjáépítették a híd alépítményeit, majd az ideiglenes átkelő elkészültét követően kezdődhetett el a Bódva-híd tényleges átépítése. Elbontották a híd teljes felső szerkezetét, a hídfőket és a pilléreket, majd a régihez szerkezetében és látványában is hasonlóan építették újjá, figyelembe véve a mai kor teherbírási és méretbeli követelményeit. A híd nyílásait is a régi híddal megegyező méretűre építették át, másfél méter széles gyalogos járdát alakítottak ki és a vízügyi előírások változását figyelembe véve az új híd bő fél méterrel magasabbra épült a réginél – részletezték.

A híd április végén kezdődő műszaki átadása mostanra lezárult, így valamennyi közlekedő ismét korlátozás nélkül, zavartalanul és biztonságosan használhatja a térség stratégiailag jelentős, nagymúltú hídját – zárul a közlemény.

Fotó: Pillanatkép a híd újjáépítéséről. Forrás: Magyar Építők