2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Az LMP szerint a városnéző buszok helyett a közösségi közlekedést kellene támogatni

frisshirek.hu, 2023. május 14. - 13:30
Az LMP szerint a városnéző buszok helyett a közösségi közlekedést kellene támogatni

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja nem ért egyet azzal a napokban megjelent kormányrendelettel, amely szerint a városnéző turistabuszok áfája 5 százalékra csökken - jelentette ki Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője videóbejelentkezésében vasárnap.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Bakos Bernadett azt mondta, hogy az LMP - Magyarország Zöld Pártja rendkívül szürreálisnak tartja ezt az intézkedést. Rámutatott:

"a turizmus az egyik legszennyezőbb vállalkozási forma", és ennek részei a városnéző buszok, amelyekkel sok probléma van. Ráparkolnak a buszsávokra, nem tisztelik a zöld területeket, sem a lakókat, és a BKK megállóit is úgy használják, mintha a 7-es buszcsaládba tartoznának

- sorolta.

Emlékeztetett: a főpolgármester nemrég hozta nyilvánosságra, hogy a főváros 10 milliárdos áfát fizet be a jegy- és bérletbevételek után. "Ennek fényében is érthetetlen, miért nem a közösségi közlekedést támogatja a kormány" - mondta.

Mint hozzátette, a klímaválság idején, amikor a városokban óriási problémát jelent a légszennyezettség, arra kellene törekedni, hogy a közösségi közlekedés részaránya minél inkább növekedjen.

Bejelentette, hogy pártja írásbeli kérdéseket intézett Rogán Antalhoz, arra kíváncsiak, hogy mi indokolja ezt az áfacsökkentést. Választ várnak arra is, hogy számol-e emiatt a kormány adóbevétel-kieséssel, csökkenteni fogják-e a városi közösségi közlekedés áfáját is, és ha igen, mikor. Készült-e a döntés előtt hatástanulmány, valamint figyelembe vették-e a helyiek igényeit és panaszait a városnéző buszokat működtető cégekre? - teszik fel a kérdést a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek, foglalta össze az MTI.

Fotó: Big Bus Tour weboldala