2024.04.16., kedd - Csongor
Eger: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Az LMP szerint a városnéző buszok helyett a közösségi közlekedést kellene támogatni

frisshirek.hu | 2023. május 14. - 13:30
Az LMP szerint a városnéző buszok helyett a közösségi közlekedést kellene támogatni

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja nem ért egyet azzal a napokban megjelent kormányrendelettel, amely szerint a városnéző turistabuszok áfája 5 százalékra csökken - jelentette ki Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője videóbejelentkezésében vasárnap.

Bakos Bernadett azt mondta, hogy az LMP - Magyarország Zöld Pártja rendkívül szürreálisnak tartja ezt az intézkedést. Rámutatott:

"a turizmus az egyik legszennyezőbb vállalkozási forma", és ennek részei a városnéző buszok, amelyekkel sok probléma van. Ráparkolnak a buszsávokra, nem tisztelik a zöld területeket, sem a lakókat, és a BKK megállóit is úgy használják, mintha a 7-es buszcsaládba tartoznának

- sorolta.

Emlékeztetett: a főpolgármester nemrég hozta nyilvánosságra, hogy a főváros 10 milliárdos áfát fizet be a jegy- és bérletbevételek után. "Ennek fényében is érthetetlen, miért nem a közösségi közlekedést támogatja a kormány" - mondta.

Mint hozzátette, a klímaválság idején, amikor a városokban óriási problémát jelent a légszennyezettség, arra kellene törekedni, hogy a közösségi közlekedés részaránya minél inkább növekedjen.

Bejelentette, hogy pártja írásbeli kérdéseket intézett Rogán Antalhoz, arra kíváncsiak, hogy mi indokolja ezt az áfacsökkentést. Választ várnak arra is, hogy számol-e emiatt a kormány adóbevétel-kieséssel, csökkenteni fogják-e a városi közösségi közlekedés áfáját is, és ha igen, mikor. Készült-e a döntés előtt hatástanulmány, valamint figyelembe vették-e a helyiek igényeit és panaszait a városnéző buszokat működtető cégekre? - teszik fel a kérdést a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek, foglalta össze az MTI.

Fotó: Big Bus Tour weboldala