2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Bezártak a szavazóhelyiségek Törökországban - rövidesen eldől Erdogan sorsa

frisshirek.hu, 2023. május 14. - 19:30
Bezártak a szavazóhelyiségek Törökországban - rövidesen eldől Erdogan sorsa

Helyi idő szerint délután 17 órakor (közép-európai idő szerint 16 órakor) bezártak a szavazóhelyiségek Törökországban a vasárnapi köztársaságielnök- és parlamenti választásokon. A voksolás a török híradások szerint rendbontások nélkül ért véget. Az első részadatok alapján Erdogan vezet. De elemzők szerint ez várható volt, hiszen a kisebb falvakban Erdogannak van erősebb beágyazottsága.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A 18. életévüket betöltött állampolgárok helyi idő szerint reggel 8 órától (közép-európai idő szerint 7 órától) járulhattak az urnákhoz. Azok, akik pontban 17 órakor még sorban álltak, leadhatták szavazatukat.

Az 1961 óta érvényben lévő választási törvény értelmében 18 óráig az összes sajtóorgánumban tilos magára a választásra, valamint annak eredményére vonatkozó mindennemű hír, találgatás és megjegyzés közzététele. Ez vonatkozik a részvételre is.

18 és 21 óra között a médiumok kizárólag a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) által kiadott információkat hozhatják nyilvánosságra.

Az YSK a médiát érintő korlátozásokat a tervek szerint 21 órakor oldja fel, bár dönthet úgy is, hogy ezt az időpontot korábbra hozza.

Az YSK elnöke, Ahmet Yener a napokban azt mondta, hogy a nem végleges eredményeket még a választások napján, tehát vasárnap kihirdetik.
Az államfőválasztáson a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdogan fő riválisa Kemal Kilicdaroglu, aki 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülésnek, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP) az elnöke. Rajtuk kívül versenyben van még Sinan Ogan volt jobboldali parlamenti képviselő is, de az ő esélyei messze elmaradnak vetélytársaiétól. Erdogannak csütörtökig volt egy harmadik kihívója is, Muharrem Ince, de ő visszalépett, egyébként szintén alacsony támogatottsággal bírt.

Mindegyik elnökjelölt mögött egy pártszövetség áll, nem csupán párt. Erdogant a Nép Szövetsége, Kilicdaroglut a Nemzet Szövetsége, míg Ogant az Atya Szövetsége támogatja.

Amennyiben a május 14-i elnökválasztáson egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát plusz egy voksot, akkor két héttel később, május 28-án második fordulót is tartanak. A parlamenti választás egyfordulós.

Erdogan vasárnap napközben egy isztambuli iskolában adta le voksát. A szavazóhelyiségben nyilatkozva azt mondta: a török demokrácia erejének demonstrálása szempontjából nagyon fontos, hogy minden választópolgár leadja a szavazatát.

Kilicdaroglu egy ankarai iskolában voksolt. Távozóban az épület kapujánál felszólalva kijelentette: "mindannyian nagyon hiányoltuk a demokráciát, hogy együtt legyünk, hogy átöleljük egymást. Ezután - meglátjátok - eljő a tavasz".

Törökországnak az állami statisztikai hivatal legfrissebb, 2023 februárjában közölt adatai szerint csaknem 85,3 millió lakosa van, foglalta össze az MTI.

Első részeredmények a török választáson: Erdoğan vezet Kılıçdaroğluval szemben

Folyamatosan dolgozzák fel a szavazatokat a török elnök- és parlamenti választásokon. Az elnökválasztáson 23,58 százalékos feldolgozottságnál Recep Tayyip Erdoğan elnök 54,6 százalékkal vezet, a hat párt által támogatott legfőbb ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu pedig 39,4 százalékkal áll mögötte. A szélsőjobboldali Sinan Oğan 5,4 százalékon áll, írja a telex.hu helyszínen lévő tudósítója.

A felmérések ennél jóval szorosabb állást vetítettek előre. Ehhez a Guardian azt írja, hogy elemzők arra számítottak, hogy az első részeredményeknél Kılıçdaroğlu hátrányban lesz, mert a támogatottságának egy jelentős része a nagyvárosokból jön, míg Erdoğan bázisa inkább vidéken erős, ahonnan előbb jönnek be eredmények.

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin