2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Madárvédelmi eszközöket bemutató mintahálózatot épített az MVM a Szegedi Vadasparkban

frisshirek.hu, 2023. május 15. - 12:33
Madárvédelmi eszközöket bemutató mintahálózatot épített az MVM a Szegedi Vadasparkban

Az elektromos hálózatokon alkalmazott madárvédelmi eszközöket bemutató mintahálózatot alakított ki az MVM Démász Áramhálózati Kft. a Szegedi Vadasparkban.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Szabó Attila, az energetikai cég regionális üzemvezetője a bemutató hétfői átadásán az MTI beszámolója szerint azt mondta, tevékenységük során kiemelkedően fontos szempont a fenntarthatóság, azon belül is a természetvédelem, a madárvédelem.


A vállalkozás komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy madárbaráttá tegye meglévő hálózatait. Ebben fontos partnerei a nemzeti parkok, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Szegedi Vadaspark is - közölte a szakember.


A MVM Démász Áramhálózati Kft. 2017 óta több légvezetékes hálózatot földkábelesített a túzokok védelme érdekében, ezzel nagyobb életteret biztosítva a ritka és veszélyeztetett madárfaj egyedei számára - tudatta az üzemvezető.


A mintahálózaton látható madárvédelmi eszközök közül Szabó Attila kiemelte a gólyák számára biztonságos költőhelyet teremtő fészekemelőt, az oszlopokra szerelhető szalakótaodút, valamint azt a cég által fejlesztett és a vadasparkkal közösen tesztelt V-fejszerkezetet, amely megóvja a nagyobb testű madarakat, ugyanakkor lehetőséget kínál a kisebbek számára a megpihenésre.


Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmondta, a vadaspark 1997 óta úttörő természetvédelmi munkát végez. Az intézmény Természetvédelmi Mentőközpontjába folyamatosan fogadja be a balesetet szenvedett védett állatokat, köztük áramütött vagy vezetéknek repülő madarakat.


Az MVM csoport folyamatos erőfeszítéseket tesz az ilyen balesetek elkerülése érdekében. Az ehhez szükséges fejlesztésekben a Szegedi Vadaspark is részt vesz, segítve megtalálni az új technikai lehetőségeket - közölte a szakember.


Az állatkertben megépített mintahálózaton a látogatók megismerhetik azokat a megoldásokat, melyeket a madárvédelem érdekében alkalmaznak az elektromos hálózatokon. A szabadvezetékek láthatóságát javító vagy az áramütések elkerülését célzó eszközök pontosan olyanok, mint a hálózatokon, csak a vendégek számára is látható magasságban helyezték el azokat - tudatta az igazgató.


Veprik Róbert közölte, az energetikai cég támogatta egy röntgenberendezés megvásárlását is, amely a mentőközpontba kerülő állatok vizsgálatát segíti.

Fotó: MVM oldala