2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Soha többé nem tarthat kutyát az állatkínzó nógrádi férfi

frisshirek.hu | 2023. május 15. - 11:53
Soha többé nem tarthat kutyát az állatkínzó nógrádi férfi

Polgári úton is jogerős döntés született annak a férfinak az ügyében, aki kutyája bántalmazásáért korábban felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség tavaly szeptemberben emelt vádat a férfi ellen, amiért az 2021. április 27-én az otthonában tartott

1 éves keverék kan kutyáját egy éles eszközzel többször, indokolatlanul, olyan erővel fejen ütötte, hogy az állat koponyáján 5 centiméter hosszúságú és 2 centi mélységű vérző nyílt seb keletkezett.

A bántalmazott kutya elszaladt gazdája elől, az egyik állatvédő alapítvány munkatársai találták meg és gondoskodtak a sürgős állatorvosi ellátásáról, gyógykezeléséről.

Az ütlegelés az ebnek különös szenvedést, nagyfokú fájdalmat okozott, valamint a vádlott által mért ütések alkalmasak voltak arra is, hogy az állat maradandó egészségkárosodását, végső soron pusztulását okozzák.

A büntetőbíróság állatkínzás miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a férfit, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény értelmében az ügyész jogosult pert indítani az állattartó eltiltása iránt, ennek megfelelően – a vádhatóság hétfői tájékoztatása szerint – a Nógrád Vármegyei Főügyészség közérdekvédelmi szakága keresettel élt férfi ellen, aki

az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó szabályokat olyan súlyosan megsértette, hogy emiatt alkalmatlan az ebtartásra.

A Balassagyarmati Törvényszék megküldte az alperesnek a keresetlevelet, egyúttal felhívta a figyelmét, hogy 45 napon belül terjessze elő az alaki és érdemi védekezést tartalmazó írásbeli ellenkérelmét.

Mivel az alperes a megadott határidőn belül semmilyen nyilatkozatot, ellenkérelmet nem tett, a bíróság a polgári perrendtartásról szóló törvény alapján a kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással végleges hatállyal eltiltotta az ebtartástól, valamint kötelezte 36 ezer forint eljárási illeték megfizetésére is.

A bírósági meghagyás ellen sem az ügyészség, sem az állat tartó férfi nem élt ellentmondással, így az

jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

Fotó: ugyeszseg.hu