2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Igencsak zivataros a keddi nap Zalában

frisshirek.hu | 2023. május 16. - 13:16
Igencsak zivataros a keddi nap Zalában

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint május 16-án, kedden továbbra is záporok és zivatarok várhatók Zala vármegyében, a lehullott csapadék mennyisége pedig akár a 20 millimétert is meghaladhatja. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is fokozott odafigyelést kér a lakosságtól!

Napok óta tartó csapadékos időjárásnál - mint a mostani időszak is - gyakran előfordul, hogy az út menti fák, bokrok, de akár az ingatlanunk területén, vagy közelében lévők is a felázott talaj miatt megdőlnek, veszélyessé válnak. Ha utazásunk során letört ágakkal, kisebb darab, még általunk is elmozdíthatónak ítélt fákkal találkozunk, akkor segítsük a közlekedőket azzal, hogy eltávolítjuk az útról.

Amennyiben nagyobb méretű kidőlt fával találkozunk, akkor hívni kell a 112-őt, és kérni kell a tűzoltók segítségét! Ha lakóházunk területén lévő fa miatt alakul ki veszélyhelyzet, azonnal értesítsük az ilyen fák eltávolításával foglalkozó szakembert, vagy a tűzoltókat! 

Nyomatékosan kérik az érintetteteket, hogy gondoskodjanak vízelvezető árkaik tisztán tartásáról! Azok túltelítődöttsége ugyanis problémát okozhat a közlekedésben, de akár saját ingatlanunkban is. A házunk előtti árkok tisztítása a mi feladatunk, oda vágástéri hulladékot, kommunális szemetet és egyéb tárgyakat elhelyezni veszélyes! Akik már kitisztították árkaikat, a nagyobb esőre való felhívás előtt gondosan nézzék át a területet, és ha szükséges, ismételjék meg a műveletet! 

Éljünk emellett a katasztrófavédelem ingyenes programjának, a VÉSZ-nek a lehetőségeivel! Ez ugyanis a balesetek, tűzesetek mellett hasznos időjárási előrejelzéseket is közöl, még jóval azelőtt, hogy azok bekövetkeznének. Érdemes letölteni, hiszen a csapadékos, erősen szeles, viharos időjárásra való felkészülés egyik legfontosabb eleme a tájékozódás!- kéri a Zala Vármegyei Katasztrófavédelem.

Fotónk illusztráció, forrás: Pixabay