2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Kisköre rossz időben is elbűvöli látogatóit

Mezei Anna, 2023. május 17. - 12:16
Kisköre rossz időben is elbűvöli látogatóit

A település, amely 2005-től minősült községből várossá,  s közép-Európa legnagyobb ökológiai halfolyosójával, valamint az ország legnagyobb teljesítményű vízerőművével büszkélkedhet. Ráadásul a Tisza-tó bölcsőjének is nevezett városka most ünnepli vízlépcsőjének 50. évfordulóját.

 

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Tisza-tó térségében található látnivalók egyre több hazai és külföldi turistát vonzanak. Bár a május egyelőre hűvösebb és csapadékosabb arcát mutatja, sokan már most útrakelnek szabadidejükben, hogy legalább egy vagy két éjszakát a térségben töltsenek, hiszen még rosszabb időben is adódik lehetőség programokra.

Itt van mindjárt a 700 éves múltra visszatekintő Kisköre -  a település, amely 2005-től minősült községből várossá,  s

közép-Európa legnagyobb ökológiai halfolyosójával, valamint az ország legnagyobb teljesítményű vízerőművével büszkélkedhet.

A Tisza-tó bölcsőjének is nevezett városka

most ünnepli vízlépcsőjének 50. évfordulóját,

s ennek tiszteletére többek között egy igen izgalmas régészeti, történeti és néprajzi kiállítást szerveztek, amelyet vétek lenne kihagyni a kirándulóknak. A KÖTIVIZIG épületében, illetve a Ring-a-tó Szolgáltató és Rendezvényházban zajló tárlat évezredekre visszamenően mutatja meg azokat a régészeti értékeket, amelyek

a környékbeli településeken zajló feltárások során kerültek napvilágra.

Ha pedig már a településen járunk, érdemes megtekinteni a csehboltozatos kiskörei római katolikus templomot is, amely a 18. század óta magasodik méltóságteljesen a Tisza-tó fölé, s egykor Eszterházy Károly püspök parancsára épült fel.

Következő állomásként pedig jöhet a kiskörei tájház, ahol a 19. századi földművesek házának jellegzetes berendezését, az egykori asszonyok háziszőtteseit, a gazdák által használt eszközök, cserépedények kiállítását tekinthetjük meg.

Jó szórakozást! 

Fotó forrása: Mezei Anna