2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Hazatér a Szentföldre a világ legősibb Bibliája

frisshirek.hu | 2023. május 18. - 08:45
Hazatér a Szentföldre a világ legősibb Bibliája

A legkorábbi ismert héber Biblia 38,1 millió dollárért (13 milliárd forint) kelt el a Sotheby's New York-i aukcióján  - jelentette az izraeli média csütörtökön.

A Codex Sassoon, a héber Biblia legkorábbi ismert példánya leütési ára a valaha zsidó kéziratért fizetett legmagasabb összeg

- számolt be a hírről az MTI. Alfred Moses amerikai diplomata vásárolta meg, és a Tel-Avivban működő Anu nevű, korábban Diaszpóra Múzeumnak nevezett intézménynek adományozta. A végül fizetett 38,1 millió dollár végül is nem lépte át az előzetes becslések szerint 50 millió dolláros összeget, amellyel

így a Codex Sassoon nem lett minden idők legdrágább aukciós kötete

- ezekről a várakozásokról korábban a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. Az 1100 éves kódexet korábban abban a Diaszpóra Múzeumban is kiállították egy hétre a nagyközönség számára egy nemzetközi bemutatókörút részeként, amelynek a vállalkozó adományozta azt.

Az értékes műtárgyat a Zsidó Nép Múzeuma Amerikai Barátai nevű szervezet számára vette meg az adomámyozó, és ezért az várhatóan visszatér Tel-Avivba, ám már az állandó kiállítás részeként.

Az aukción mindössze pár percig tartott a licitálás, bár számos országból érkeztek ajánlattevők.

A Sassoon-kódex a világ jelenleg ismert legrégebbi, héber nyelvű, csaknem a teljes szöveget tartalmazó, kézzel írt Bibliája, amely az Ószövetség könyveit tartalmazza. A kódexet egyik korábbi tulajdonosáról, David Solomon Sassoonról nevezték el, aki 1929-ben szerezte meg magángyűjteménye, a világ legnagyobb huszadik századi judaisztikai és hebraisztikai kollekciója számára.

A Sotheby's közlése szerint az eddigi tulajdonos, Jacqui Safra műgyűjtő a közelmúltban elvégeztette a műtárgy szénizotópos kormeghatározását, amely megerősítette, hogy régebbi az Aleppó-kódexnél és a Leningrádi kódexnél, a két másik hasonló, jelentős korai héber Bibliánál. A kódexet a tudományos vizsgálatok alapján a 9. század végén vagy a 10. század elején írták, és a Bibliának csaknem a teljes szövegét tartalmazza. A valaha talált legrégebbi bibliai szövegek-szövegrészeket 1947-ben, a Holt-tenger melletti Kumránban fedezték fel, és az i. e. harmadik-első században készültek.

A kiemelt kép forrása: ANU - Museum of the Jewish People Facebook-oldala