2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

LMP: meddig vehetik semmibe a magyar jogszabályokat az akkumulátorgyárak?

frisshirek.hu, 2023. május 18. - 22:00
LMP: meddig vehetik semmibe a magyar jogszabályokat az akkumulátorgyárak?

Ki kell kényszeríteni, hogy az akkumulátorgyárak szigorú környezetvédelmi szabályok betartásával működjenek - jelentette ki csütörtöki online sajtótájékoztatóján az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnöke, kifogásolva, hogy a kormánypártok leszavazták pártjának ezt célzó javaslatait.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI szerint Keresztes László Lóránt elmondta: az LMP három előterjesztést nyújtott be az Országgyűlés elé, ám azokat a törvényalkotási bizottság nem vette tárgysorozatba. Ezekben javasolták, hogy a szabályszegő gyárra kiszabott bírság álljon arányban a cég profitjával, hiszen a jelenleg alkalmazott összegeknek nincs visszatartó erejük.

Azt is kezdeményezték, hogy fizessék vissza a több milliárd forintos állami támogatást azok a társaságok, amelyek nem tartják be a környezetvédelmi szabályokat. Az LMP azt is el kívánta érni, hogy az akkumulátorgyáraknak kötelező legyen rendszeresen ellenőriztetni a levegő és a víz szennyezettségét, valamint a zajterhelést. Az eredményeket pedig tegyék közzé! - szorgalmazta a politikus.

Előterjesztésükben szerepel még, hogy a gigantikus gyárak létesítésébe a helyieknek is legyen beleszólásuk, arról minden esetben népszavazás döntsön - mondta.

Keresztes László Lóránt szerint ezen üzemek nemcsak a környezetet szennyezik, de a munkavállalók egészségét is kockáztatják. Úgy ítélte meg: a kormányoldal idegen befektetők oldalára állt azzal, hogy elutasította az LMP javaslatait.

Fotó: az LMP Facebook-oldala