2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Papás-mamást játszanak a teknősök az Ostorosi-tóban

Mezei Anna, 2023. május 19. - 18:46
Papás-mamást játszanak a teknősök az Ostorosi-tóban

A kicsik kikelése nyár végén, ősz elején történik, de előfordul, hogy az egész telet a tojásban töltik.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

„Egy április végi terepbejárás során fiatal mocsári teknősre (Emys orbicularis) bukkantunk az Ostorosi-tónál” - írják a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság facebook oldalán.  

Amint azt a frisshírek.hu szemléje során megtudtuk, a park dolgozói több alkalommal is láttak a helyszínen felnőtt példányokat, ám csöppségeket most először sikerült felfedezni. Így

most már bizonyos, hogy a mocsári teknős szaporodik a tóban.

A poszt szerint ezzel a fajjal a lassú folyású vagy álló, alföldi és dombvidéki vizeknél lehet találkozni. A példányok a víztől ritkán távolodnak el, kivéve tojásrakás idején, amikor akár néhány kilométerre is elvándorolhatnak.

A kicsik kikelése nyár végén, ősz elején történik, de előfordul, hogy az egész telet a tojásban töltik.

Hazánkban a mocsári teknős az egyetlen őshonos teknősfaj, de sajnos az emberek gyakran felelőtlenül elengedik a természetben korábban otthon tartott vörösfülű (Trachemys scripta elegans) és sárgafülű (Trachemys scripta scripta) ékszerteknőseiket, ami a természeti környezetre

rendkívül káros.

A mocsári teknős egyébként Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50.000 forint.

Fotó forrása: wikipédia