2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Forduljon a vadmentőkhöz, ha sérült vadállatot talál

frisshirek.hu, 2023. május 24. - 14:17
Forduljon a vadmentőkhöz, ha sérült vadállatot talál

Kirándulás, túrázás során nagy az esélye annak, hogy beteg, elárvult vagy sérült vadállatot találunk. Magyarország és azon belül Veszprém megye is bővelkedik a kirándulóhelyek közelében élő vadállatokban, így nagy a valószínűsége annak, hogy legalább egyszer bajbajutott állatba botlunk. Mielőtt jóakarattól vezérelve azonnal felnyalábolnánk a jószágot és elrohannánk vele állatorvoshoz, fontos néhány dologgal tisztában lenni.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Főleg tavasszal – a bébibumm időszakában -, de nyáron is, számos kölyök vadállattal találkozhatunk. Az esetek többségében ezeket az állatokat csak békén kell hagyni, ugyanis jellemzően az anyjuk csak addig hagyja őket magukra, míg élelemért megy. Jobbára a felnőtt állat, róka vagy őz a közelben tartózkodik, az egyedül talált kölyök pedig nem szorul segítségre.

Mikor van szükség emberi segítségnyújtásra?

  • Az állatot macska vagy kutya hozza el nekünk.
  • Vérzésre utaló jeleket, sérüléseket látunk rajta.
  • Az állatnak nyilvánvaló végtagtörése van.
  • A madár tolltalan vagy nagyon hiányos tollazatú és a földön van.
  • Az állat reszket.
  • Másik halott vagy sérült felnőtt – valószínűleg a szülő – állat van a közelben.
  • Az állat sír és kóborol.

Ha ilyen jeleket tapasztalunk, akkor az állatnak valóban szüksége van segítségre, ilyenkor érdemes a vadmentőkhöz fordulni.

Veszprém megyében ilyen esetben fordulhatunk a Veszprémi Állatkerthez, akiknek megvan a megfelelő szaktudásuk, hogy ellássák a sérült állatot. Érdemes őket előbb telefonon felkeresni és megbeszélni, tudják-e fogadni a mentett állatot.

A másik opció a veszprémi Fehér Holló Vadmentő Alapítvány.

Az alapítvány elnöke Németh József, aki korábban 11 évig dolgozott vadőrként, az elmúlt években pedig kizárólag vadonélő állatok mentésével foglalkozik.

"Az elárvult fiatal vagy sérült állatok ellátására, visszaereszthetőségükig történő tartására ­ a védett madarakon kívül ­ nincs állami szerv kijelölve, ezért az alapítványokhoz és civil szervezetekhez kerülnek"

– olvasható az egyesület honlapján.

"Az elmúlt évek alatt a segítségre szoruló állatok száma egyre emelkedik, évente megközelítőleg 400 árvát, sérültet gondoz és juttatt vissza természetes élőhelyére a Fehér Holló Alapítvány."

Az alapítvány 2014-ben történt létrehozása azért vált szükségessé, hogy a természetbarátok, a természetvédelem iránt elkötelezettek és felelősséget érzők támogatását összefogva, hivatalos keretek között, a hozzá szükséges anyagi háttérrel, folyamatosan biztosítani tudja a hozzájuk kerülő nagy létszámú éves szaporulat megfelelő ellátását. Így biztos alapot teremt annak a látogatható vadmentő központnak, rezervátumnak, amely saját orvosi háttérrel, nagy területekkel, megfelelő eszközökkel biztosítani tudná bármely bajba került faj egyedének szakszerű ellátását, gondozását, visszaszoktatását eredeti, szabad környezetébe.

Az alapítvány munkájának kiemelt részét képezi ismeretterjesztő programok szervezése felnőttek és gyermekek számára, mivel utóbbiaknál lehet a legsikeresebben megtanítani, átadni az ember és természet közötti tökéletes harmonizáció lényegét, annak fontosságát.

A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány elérhetősége:

Cím: 8200 Veszprém, Cholnoky út 4/c.

Telefon: +36 70 941 26 29

Email: nemeth.jozsef18@gmail.com

 

Fotó: illusztráció / freepik