2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Fővárosi Közgyűlés: huszonnégymilliárd forintos hitelt vesz fel a BKK

frisshirek.hu, 2023. május 25. - 08:15
Fővárosi Közgyűlés: huszonnégymilliárd forintos hitelt vesz fel a BKK

Huszonnégymilliárd forintos hitelt vesz fel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a városvezetés által meghirdetett "túlélőprogram" részeként, miután a Főváros Közgyűlés szerdán jóváhagyta a társaság és a K&H Bank közötti megállapodás megkötését. A hitelfelvételről szóló, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztést 17 igennel, 2 nem szavazat ellenében és 9 tartózkodás mellett fogadta el a testület. Az elfogadott javaslat szerint a döntéssel biztosítható a BKK likviditása június és szeptember között. A hitelt szeptember 18-ig kell a BKK-nak visszafizetnie. A hitelszerződés becsült költsége 673 millió forint.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mint az elfogadott javaslatban olvasható az MTI beszámolója szerint, a túlélőprogram célja, hogy a

túlzott összegű szolidaritási hozzájárulási fizetési kötelezettség, valamint a korábban tett kormányzati pénzügyi vállalások elmaradása, csúszása miatti likviditási problémák ne tegyék működésképtelenné a fővárosi közszolgáltatásokat.

Ennek érdekében a nyári hónapok során tehermentesíteni kell a fővárosi költségvetés kiadási oldalát, és ezért vagy átütemeznek kiadási tételeket, vagy külső - átmeneti - finanszírozási lehetőséget biztosítanak közszolgáltatások működéséhez - írták. Kiss Ambrus az ülésen elmondta, a "túlélőprogram" arról szól, hogy a nyári hónapokban próbálják meg azt a likviditási helyzetet kezelni, amely súlyosan veszélyeztette volna a közösségi közlekedés és más közszolgáltatások működtetését.

Az első négy hónapban a főváros működési költségeinek 58 százaléka
  • a közösségi közlekedésre (38 százalék)
  • és "a kormány finanszírozására", a szolidaritási hozzájárulásra (20 százalék) ment el

- közölte, majd kitért arra is, hogy a szolidaritási hozzájárulás kapcsán jelezték, hogy "igazságtalan helyzet" áll fenn, ugyanis a főváros 25 milliárddal többet fizet be, mint amit normatív támogatásként kapnak az államtól.

Kiss Ambrus elmondta, mindezek miatt a BKK egy 24 milliárdos "áthidaló" hitelt vesz fel. A hitel - 673 millió forintos - költségének egyharmadát a rezsimegtakarításokból, kétharmadát a Budapest 150. születésnapja alkalmából szervezett programsorozatra elkülönített forrásokból biztosítják.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője napirend előtti vita kezdetén lejátszott egy felvételt, amelyben Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke arról beszélt, hogy szerinte Karácsony Gergely főpolgármester nem teljesíti a feladatát, nem viszi bele a fővárost a kormány elleni küzdelembe: "nem helyettes államtitkárokkal konzultálunk még kettő milliárd forintról, hanem nekimegyünk a kormánynak ezerrel".

Hajszál pontosan ez zajlik hetek óta Budapesten (...), Gyurcsány Ferenc kiadta a feladatot és a főpolgármester teljesíti

- jelentette ki a kormánypárti politikus hozzátéve: Karácsony Gergely teljesíti Gyurcsány Ferenc utasítását, mert tudja, hogy csak így maradhat főpolgármester. Wintermantel Zsolt azt mondta, a minap is megüzente a DK, hogy nélkülük nincs döntés a fővárosban. El is kérik az árát, és mielőtt Karácsony Gergely csődbe viszi a fővárost, azért jut arra, hogy

"Gyurcsányék zavartalanul csapolják a város kasszáját".

A "Budapesti Lakógyűlés" szuper ürügy arra, hogy komoly megbízást kapjon egy DK-hoz közeli cég, a Crevocorp Kft., amely megalakulása jól ismert Dobrev Klára "előkampányából" - fejtette ki a politikus, aki szerint feltűnt még a Publicus intézet és Zaránd Péter baloldali kampányfőnök is milliós megbízásokat kapva.

"Elfolyik a pénz, Budapest a csőd szélén" - jelentette ki Wintermantel Zsolt, majd azt kérdezte: hova lett az a több mint 400 milliárd forintos többlet, amivel gazdálkodhatott a városvezetés; hogyan lehetett eltüntetni három és fél év alatt 214 milliárd tartalékot, és hogyan lehet felélni 200 milliárddal több rekordméretű adóbevételt?

Kiemelte, Budapestet a csőd szélére sodorta a baloldali vezetés. A "kormány miatt nincs pénz"-kampány alatt Jávor Benedek brüsszeli irodájának sikerült megháromszorozni az apanázsát, belefér, hogy másfél éves csúszással, csökkentett műszaki tartalommal végzik el a Lánchíd felújítását, majd ugyanígy járt a Blaha Lujza tér rekonstrukciója is - mondta el Wintermantel Zsolt hozzátéve: a Gellért-hegy oldalában "elgurított betongolyók" nyilván megérték az elherdált milliókat, ahogyan biztosan sikeres döntés volt utasítani a BKV-t, hogy ne írja alá a már eredményesen lefolytatott reklámtendert, amelyen csak évi 1 milliárd forintot bukik Budapest, továbbá az "elbaltázott" közbeszerzések már rendszerszintű hibát jeleznek.

Karácsony Gergelytől azt kérdezte, biztos-e, hogy Budapest működése érdekében a megfelelő emberek vannak kinevezve. Draskovics Tibor, Katona Tamás, Gál J. Zoltán, Szabó Zoltán és a többiek, a Gyurcsány-kormányok miniszterei, államtitkárai sorakoznak a cégekben mindenfelé - mondta Wintermantel Zsolt, majd kijelentette: nem Dobrev Klára körül alakult árnyékkormány, hanem a városházán Karácsony Gergely segédletével. A főpolgármester akárhogyan is akarja bizonygatni, jól láthatóan nem is akar szabadulni Gyurcsány öleléséből - jegyezte meg.

Kiss Ambrus úgy reagált, hogy az említett számok nem igazak.

Azt mondta, 2020. elején a főváros számláján 186 milliárd forint volt, 2023 elején 10 milliárd. A fővárosnak a működési bevétele átlagosan 2020-ben, 2021-ben és 2022-ben annyi volt mint 2019-ben.

Ez lehetett volna több, ha a kormány engedett volna 80,5 milliárd forintnyi iparűzési adót beszedni

- fűzte hozzá. Kifejtette, a 176 milliárd forint négy dologra ment el: a közösségi közlekedésre, a szolidaritási hozzájárulásra, a bérpolitika betartására, valamint arra, hogy a monetáris politikának köszönhetően 12 milliárddal többet fizettek a hitelekre. Kiss Ambrus azt mondta, a vitatott közbeszerzési ügyekben még nem születtek jogerős ítéletek.

A kiemelt kép forrása: MTI / Máthé Zoltán