2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Lázár szerint a németek jószándékának hiánya miatt ragadt a cseh–német határon a MÁV több száz magyar utasa

frisshirek.hu, 2023. május 24. - 20:45
Lázár szerint a németek jószándékának hiánya miatt ragadt a cseh–német határon a MÁV több száz magyar utasa

A vasúti szakportál, az iho.hu írta meg, hogy a német személyzet nem vette át a német-cseh határon a MÁV-Start által kiállított szerelvényt, mert szerintük nem volt megfelelő műszaki állapotban. A gond az volt, hogy az egyik kocsiban nem működött a légkondicionáló berendezés és az egyik ablak felső, billenő része is kitörött, írta meg a frisshirek.hu is.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője Lázár János építési és közlekedési miniszternek tett fel kérdéseket ezzel kapcsolatban. Azt tudakolta,

  • hogyan fordulhatott elő, hogy nem megfelelő műszaki állapotban indult el Budapestről a Hungária EuroCity vonat?
  • mit üzen a német határon ragadt 350 utasnak?
  • mit tesz azért, hogy a hasonló esetekre ne kerülhessen sor a jövőben?
  • hogyan kívánja fejleszteni a nemzetközi vasúti közlekedést?

A képviselőnek maga Lázár válaszolt, indításként máris a történtekről beszámoló lapot kritizálva, aki előtte nem kereste meg a vasúttársaságot. Szerinte „ez az eljárás egyszerre volt tisztességtelen az olvasókkal, a MÁV–Volán-csoport utasaival és munkatársaival szemben, amelyet a tulajdonosi jogokat gyakorló Építési és Közlekedési Minisztérium nevében visszautasítok”.

Majd hozzátette, nem igaz, hogy a vonat nem megfelelő műszaki állapotban indult el Budapestről, mielőtt Hamburg felé vette az útját, az előírások szerint elvégezték rajta a műszaki vizsgálatot és a tisztítást. Menet közben derült ki, hogy „1, azaz egy darab kocsiban műszaki hiba lépett fel. A műszaki hiba az előzetes vizsgálatokkal nem volt kiszűrhető és előre jelezhető, az út során jelentkezett.”

Arra, hogy történhetett meg, hogy a határon maradtak az utasok, akiknek kinek-kinek magáról kellett gondoskodnia, egyszerű magyarázatot adott Lázár: „bocsássanak meg az indokolatlan döntést meghozó német vasutasnak és azoknak a magyar újságíróknak és politikusoknak is, akik az ő balszerencséjükből próbálnak most politikai ügyet csinálni”.

A miniszter azt is közölte, hogy az eset kivizsgálása jelenleg is zajlik, de az már megállapítható, hogy a jármű műszaki hibája nem alapozta meg a teljes szerelvény kivonását a forgalomból, foglalta össze a hvg.hu.

Fotó: MÁV weboldala