2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Átadták az új onkológiai központot Salgótarjánban

Fodor Orsolya | 2023. május 25. - 10:00
Átadták az új onkológiai központot Salgótarjánban

Új onkológiai központot adtak át Salgótarjánban a Szent Lázár Megyei Kórházban. A legmodernebb gépekkel és technológiával felszerelt sugárterápiás centrum a Modern városok program keretében, 17,5 milliárd forintos kormányzati támogatással épült meg.

Az MTI tudósítása szerint az átadóünnepségen Takács Péter egészségügyi államtitkár a határ menti városban beszélt a magyar-szlovák egészségügyi együttműködésről. Úgy fogalmazott, a betegellátás nem állhat meg az országhatárnál, ezért üdvözölte, hogy a salgótarjáni ünnepségen a zentai és a losonci kórházak képviselői is részt vettek, mert

„teljes térségben kell gondolkodni, főleg, ha onkológiáról és sugárterápiáról beszélünk”.

Elmondta, amint stabilizálódik a kormány Szlovákiában, felveszi a kapcsolatot a szlovák egészségügyi minisztériummal, hogy megpróbáljanak együttműködést életre hívni az Ipolyság, Besztercebánya, Párkány, Esztergom és Komárom környékén a határon átnyúló betegellátási programban. Hasonló közös program Ausztriával már működik.

Takács Péter kitért arra, hogy a posztszocialista országok, köztük Magyarország mutatói nem jók az onkológiai halálozásban, de azt nézve, mennyi idő telik el a daganat felfedezése és a gyógyulás vagy a sajnálatosan bekövetkező halál között, nincs sok különbség például a holland és a magyar adatok között.

Mint mondta,

a magyar betegek minden olyan onkológai, kemoterápiás és sugárterápiás lehetőséghez hozzáférnek, amihez akár a skandináv vagy a Benelux országok lakói.

Ezért köszönetet mondott Kásler Miklósnak, aki az onkológiai intézet vezetőjeként, majd miniszterként gondoskodott ezek meghonosításáról.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások volt minisztere és Bercsényi Lajos, a kórház korábbi főigazgatója – akinek vezetése alatt megkezdődött a beruházás – is ott volt az átadón.

Szabó Géza, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója

Nógrád vármegye eddigi legnagyobb egészségügyi beruházásának nevezte az onkológiai centrumot, amelyben az elmúlt hetekben már megkezdődött a munka.

Mint mondta, a négyemeletes központ közel 3500 négyzetméter alapterületű, amelyben a föld alatti szinten építették ki a sugárterápiás részleget, több helyen a két métert is meghaladó falvastagsággal. A gépészeti berendezések a harmadik emeleten kaptak helyet, és 104 férőhelyes parkoló is épült.

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád fideszes országgyűlési képviselője fontos eredménynek nevezte, hogy a nógrádiak már helyben kaphatnak ilyen kezeléseket, mivel eddig Budapest valamelyik országos ellátóközpontjába kellett utazniuk.

Becsó Zsolt (Fidesz), a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője az egészségügyet nevezte olyan területnek Nógrádban, amely minden kormánynál prioritást élvezett, így – jelezte – a térségben valamennyi ciklusban jelentős fejlesztések történhettek az elmúlt 30 évben.

Mint mondta, a Modern városok programban öt megyei jogú városban történnek egészségügyi beruházások,

az onkológiai centrum pedig a kórház és Salgótarján presztízsét is növeli.

Fekete Zsolt, Salgótarján baloldali polgármestere a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében arra emlékeztetett, hogy 2017. márciusában állapodtak meg a Modern Városok Program elemeiről Orbán Viktor miniszterelnökkel, amit nagyon hosszú tárgyalási folyamat előzött meg.
Egy valóban színvonalas programot tettünk le az asztalra, és ennek eredményeként 2017. március 21-én javaslatainkat átbeszélve, azokat elfogadta a kormány. Ezen a tárgyaláson a miniszterelnökön és rajtam – mint az együttműködési megállapodást aláírókon – kívül Lázár János akkori miniszter, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, valamint városunk alpolgármesterei vettek részt
– fogalmazott Fekete Zsolt.
A városvezető kiemelte, hogy

a Salgótarján önkormányzata és Magyarország Kormánya között létrejött megállapodás keretében épült meg az onkológiai központ.

Fotó: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára (jobbra) és Szabó Géza, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója (jobbról a második) a kórház új onkológiai központjának átadásán. A legmodernebb gépekkel és technológiával felszerelt sugárterápiás centrum a Modern városok program keretében, 17,5 milliárd forintos kormányzati támogatással épült meg. MTI/Komka Péter