2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Marine Le Pen orosz (és magyar) kapcsolatait vizsgálja a francia parlament

frisshirek.hu, 2023. május 25. - 12:30
Marine Le Pen orosz (és magyar) kapcsolatait vizsgálja a francia parlament

Parlamenti vizsgálat indult Franciaországban Marine Le Pen és szélsőjobboldali pártja a Nemzeti Tömörülés ellen. A független testület azt próbálja kideríteni, hogy Le Penék kapcsolatban állnak-e Moszkvával – írja az Euronewsra hivatkozó Telex.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A testület a cikk szerint azt szeretné kideríteni, hogy Le Pen kapott-e pénzt a magyar, vagy az orosz kormányhoz köthető szervezetektől. A gyanú szerint orosz oligarcháktól kaphatott támogatást kampányához, elsősorban egy cseh-orosz banktól. Más gyanú is felmerül azonban:

11 millió eurós hitelt kaphattak ugyanis a Mészáros Lőrinchez köthető MNB-től is.

A döntés kifejezetten kedvező feltételek mellett született (azóta Le Penék vissza is fizették), egy, a bank számára kockázatos helyzetben, ráadásul azután, hogy Le Pen 2021-ben találkozott Orbán Viktorral.

Marine Le Pen – akit azóta már leváltottak a Nemzeti Tömörülés éléről – „boszorkányüldözésnek” nevezte az eljárást.

Fotó: Flickr