2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Teret neveztek el Mancsról, a hős mentőkutyáról Miskolc belvárosában

Tajthy Ákos, 2023. május 25. - 18:00
Teret neveztek el Mancsról, a hős mentőkutyáról Miskolc belvárosában

Az erről szóló előterjesztést májusi ülésén tárgyalta Miskolc önkormányzata.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mancs, az életmentő keresőkutya nevét viseli ezentúl a Szemere utcai Szinva-híd melletti terület, ahol a miskolci Spider mentőcsapat egykori tagjának szobra áll - írja csütörtöki, a frisshirek.hu szerkesztőségéhez is eljuttatott közleményében a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya. Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője világhírű keresőkutyájának az emlékét ezentúl nem csak az ott álló szobor, hanem a róla elnevezett közterület is őrzi.

Felidézik, Mancs, egy németjuhász kutya volt, amely a miskolci Spider mentőcsapat tagjaként 1996-tól a 2006-ban bekövetkezett haláláig, több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában. Hősi tetteiért, mentőakciókban való sikeres részvételéért 2004-ben emeltek neki szobrot Miskolcon a Szinva terasz mellett, amely Szanyi Borbála alkotása. A szobor felállítása óta Mancs szobránál gyakran helyeznek el gyertyákat és virágokat az emlékét ápoló miskolci polgárok.

Veres Pál, Miskolc polgármestere nemrég a Miskolci Állatsegítő Alapítvány adománygyűjtő jótékonysági bálján jelentette be, kezdeményezni fogja a terület átnevezését, hogy a város így tisztelegjen a hős mentőkutya emléke előtt, erről korábban a frisshirek.hu is írt.

Ahogyan arról is beszámoltunk, hogy Mancsnak nem sokkal korábban, a közelmúltban bekövetkezett újabb törökországi földrengés után Törökországban is szobrot állítottak, annak mementójaként, hogy az ő segítségével sikerült megtalálni és megmenteni egy hároméves kislányt egy 1999-es, ugyancsak Törökországot sújtó katasztrófa idején.

Veres Pál kezdeményezését a képviselők többsége támogatta, így a szobor körülötti területet ezentúl Mancs térnek nevezik majd.

Az előterjesztés egyébként további közterület elnevezéséről is szólt, melyeket szintén elfogadták. Így aztán a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft kezdeményezésére egy névtelen utat az Őrház utcának, a kilián-déli közösség javaslatára az Otthon tér egy részét Mókus- ligetnek, Varga Andrea alpolgármester javaslatára pedig az Avason, a Zsolcai-sor a Csabai-sor közötti teret Béka térnek nevezhetik el.

Fotó: www.azenkutyam.hu