2024.02.23., péntek - Alfréd
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Ünnepélyes esküt tettek az ülnökök Zalaegerszegen és Nagykanizsán

frisshirek.hu | 2023. május 25. - 13:08
Ünnepélyes esküt tettek az ülnökök Zalaegerszegen és Nagykanizsán

A hivatali ciklusuk lejárta után idén újra ülnökválasztásra került sor. Zala vármegyében 37 ülnök ülhet majd fel a jövőben a bírói pulpitusra, közülük 26 a vármegyeszékhely bíróságain, 6 ülnök Lentiben, 1 fő Keszthelyen, 4 pedig Nagykanizsán tevékenykedik.

A legutóbbi ülnökválasztás 2019 tavaszán volt, s miután megbízatásuk 4 évre szól, idén pályáztatás útján választottak újra ülnököket, akik nem hivatásos bíróként járnak el a törvény által meghatározott ügyekben.

A Zalaegerszegi Járásbíróságra, a Zalaegerszegi Törvényszékre a Zala Vármegyei Közgyűlés, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Zala Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Zalaegerszegi Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata választott 26 ülnököt, akik 2023. május 24-én tettek esküt a Zalaegerszegi Törvényszék Dísztermében.

A megbízóleveleket a Zala Vármegyei Közgyűlés részéről Bene Csaba alelnök, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében Balaicz Zoltán polgármester adta át. A nemzetiségi önkormányzatoktól a Zala Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Orsós Vendel és a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata elnöke, Radnai Tamás adott át egy-egy megbízólevelet.

Az okiratok átadást követően dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke és dr. Béres Judit, a Zalaegerszegi Járásbíróság elnökhelyettese jelenlétében esküt tettek a választott ülnökök, majd részükre rövid tájékoztatóra került sor az ülnöki feladatokról.

Nagykanizsán ugyanezen a napon, Keszthelyen és Lentiben pedig a közeljövőben tesznek esküt az ülnökök a járásbíróságok elnökei, illetve a választó szervezet képviselői előtt-tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék.

Fotó: Zalaegerszegi Törvényszék