2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Karikó Katalin és Tom Hanks boldogan ölelkezett, miután átvette dísztoktori címét a Harvardon

frisshirek.hu | 2023. május 26. - 17:50
Karikó Katalin és Tom Hanks boldogan ölelkezett, miután átvette dísztoktori címét a Harvardon

Hat díszdoktori címet osztottak ki csütörtökön a világ egyik legnagyobb presztízsű egyetemén, az amerikai Harvardon, ezek egyikét pedig az mRNS technológia kifejlesztésében végzett munkájáért már eddig is számos elismerésben részesült Karikó Katalin kapta meg. Rajta kívül többek közt Tom Hanks is díszdoktor lett, és ha már így alakult, össze is álltak egy igazán kiváló képre.

A Harvard Egyetem diplomaosztóján a Massachusetts állambeli Cambridge-ben hat embernek adományoztak díszdoktori címeket. Köztük volt Karikó Katalin mellett Tom Hanks színész, Jennifer A. Doudna Nobel-díjas vegyész, David Levering Lewis történész, Hugo Morales, a Radio Bilingüe társalapítója és Michael Mullen korábbi amerikai vezérkari főnök.

Az eseményen Karikó Katalin úttörő munkásságáról is megemlékeztek, arról hogy Drew Weissmannal együtt felfedezte, emiatt jöhettek létre a Pfizer–BioNTech és a Moderna által kifejlesztett Covid–19-vakcinák.

Tom Hankst a díjátadón emberbarát filmesnek nevezték, „Amerika apukájaként” emlegették, aki elkötelezett az emberek segítése mellett, és többek között segített támogatást szerezni az AIDS- és rákkutatásnak, az űrkutatásnak és a II. világháborús nemzeti emlékműnek, írja a hvg.hu.

Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther