2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Könnygázt vetettek be a tiltakozó szerbek ellen Koszovóban

frisshirek.hu, 2023. május 29. - 11:30
Könnygázt vetettek be a tiltakozó szerbek ellen Koszovóban

Hétfő reggel egy koszovói település, Zubin Potok önkormányzati épülete előtt megjelentek a Kosovo Force (KFOR), azaz a koszovói NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő egységei. A konfliktus miatt több utcát lezártak és az oktatás is szünetel.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerbiai hadsereget Aleksandar Vucic szerb elnök, a hadsereg főparancsnoka, mert több észak-koszovói településen is zavargások törtek ki, írta meg a frisshirek.hu még pénteken. 

Az elnök egyúttal azt is elrendelte, hogy a hadsereg egységei induljanak el a szerb-koszovói határ felé, hogy szükség esetén közbe tudjanak lépni.

A zavargások azon a napon törtek ki, amikor a Koszovóban élő szerbek jelentős része Belgrádban tartózkodik, mert Aleksandar Vucic köztársasági elnök nagygyűlést tart ott.

Az Egyesült Államok határozott üzenetben ítélte el a koszovói kormányt a szerb kisebbség elleni erőszak miatt

Antony Blinken közleményében arra hívta fel figyelmet, hogy a koszovói hatóságok az Egyesült Államok és Koszovó európai partnereinek tanácsa ellenére léptek fel erővel.

Észak-Koszovó szerbek lakta részén a szerb nemzetiségű lakosság egy csoportja blokádot állított egyes önkormányzati  épületek elé, a tiltakozók ellen a rendőrség könnygázt is bevetett pénteken.

Az amerikai közlemény szerint a hatósági intézkedés nagy mértékben és szükségtelenül élezte ki a feszültségeket, aláásva a nemzetközi erőfeszítéseket a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálása érdekében, ezért arra szólítják fel Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy változtasson politikája irányán.

Bezártak az iskolák és az óvodák Koszovóban, szögesdróttal vették körbe az önkormányzatot

Farkasszemet néznek egymással a tiltakozó szerbek valamint a KFOR katonái, illetve mögöttük a koszovói rendőrség alakulatai az észak-koszovói Zvecsanban, Leposzavityban és Zubin Potokban. A rendfenntartó erők megpróbálják megakadályozni, hogy az összegyűlt tömeg megközelítse a városházákat.

A Kosovo Online hírportál jelentése szerint Zvecsan utcáin több ezer ember tüntet békésen, s azt várja, hogy válaszokat kapjon a követeléseire. 

Összecsapások is voltak már a rendfenntartó erők és a tiltakozók között. A reggel folyamán korábban a zvecsani önkormányzat munkatársai áttörték a KFOR-katonák első kordonját, senki sem állította meg őket. 

Elérték a városháza épületét, megpróbáltak oda bejutni, de a koszovói rendőrök már a bejáratnál megállították őket. Az emberek ellen könnygázt vetettek be, írja az mno.hu.

Fotó: twitter