2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Ellenzéki reakció a 2024-es költségvetés-tervre: komolytalan fércmunka

frisshirek.hu | 2023. május 30. - 14:10
Ellenzéki reakció a 2024-es költségvetés-tervre: komolytalan fércmunka

Az momentumos Bedő Dávid a parlamentben komolytalan fércmunkának nevezte a 2024-es költségvetés tervezetét, míg Csárdi Antal az LMP részéről azt emelte ki sajtótájékoztatóján, hogy az nem ad választ semmilyen valós és fontos kérdésre. A szakértők sincsenek elragadtatva tőle. A Fidesz azonban - természetesen - egyetért a javaslattal.

A kormánypártok egyetértenek azzal, hogy háborús időkben védelemre és olyan védelmi költségvetésre van szükség, amely megvédi Magyarország biztonságát, a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést.

A kormány által benyújtott költségvetés ilyen.
Félő, hogy a háborúpárti baloldalnak egész más az érdeke, ők a guruló dollárokért azon vannak, hogy háborúba sodorják az országot. A háborúpárti baloldal nem Magyarországot és a magyar embereket védi, hanem a háborúpárti külföldi megrendelőik érdekeit

- fogalmazott közleményében a frisshirek.hu-n is ismertetett költségvetés-tervezetről az MTI szemléje szerint a Fidesz. Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese keddi budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint a jövő évi költségvetésről azt mondta,

a 2024-es büdzsé nem ad választ semmilyen valós és fontos kérdésre,
nem foglalkozik például a Magyarországot sújtó energiaproblémával, így továbbra is megmarad az a kiszolgáltatottság, amely az elmúlt évtizedekben jellemezte az országot.

A vízmegtartó gazdálkodásra sem irányoztak elő egyetlen forintot sem, pedig a Kárpát-medence kiszáradófélben van, az ország csapadékegyenlege negatív, és ezt csak súlyosbítja a kormány akkumulátorgyár-stratégiája, a multinacionális cégek ugyanis számolatlanul kapják a támogatásokat, cserébe viszont csak szennyeznek és pazarolják a vizet - tette hozzá az ellenzéki politikus. Megjegyezte azt is, hogy nem várhat tovább a tanárok béremelése és a szociális rendszer alulfinanszírozottságának megoldása sem.

Propagandára azonban van pénz: majdnem 130 milliárd forintot

irányoztak elő ugyanis a köztévé üzemelésére, egyéb propagandára pedig további 50 milliárd forintot kíván költeni a kormány - mondta Csárdi Antal. Közölte, annak érdekében, hogy az ország működése gazdasági, ökológiai és társadalmi szempontból is fenntarthatóbb irányba mozduljon el, az LMP ezermilliárdos nagyságrendben tervez módosító javaslatokat benyújtani.

A Momentum részéről az Országgyűlés ülésén Bedő Dávid komolytalan fércmunkának nevezte

a 2024-es költségvetés tervezetét, amely szerinte kizárólag arra jó, hogy a kormány a laikusokat ámítsa - összegezte szavait az MTI.

Ez a büdzsé is, hasonlóan az ideihez, kamuköltségvetés: túlzóan optimista becslések, betarthatatlan számok, átláthatatlan folyamat

- mondta. Emlékeztetett arra, hogy a 2023-as költségvetést több mint kilencvenszer módosították. Azt mondta, nehéz komolyan venni egy olyan kormányt, amelynek legfontosabb tervdokumentuma ekkora kamu. Szerinte a valódi költségvetési tervezés hiánya azért is fájó, mert olyan súlyos problémák sújtják az országot, mint az oktatás válsága. A büdzsének arról kellene szólnia, hogy jövőre ne ázzanak be az iskolák, legyen pénz krétára, szivacsra, megkapják méltó bérüket a pedagógusok.

Ha hagyják elveszni a magyar oktatást, egy egész generációt fog az ország elveszteni

- hangoztatta. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára védelminek nevezte a 2024-es költségvetést, rámutatva: rendkívüli idők, háborús helyzet van, szükség van a munkahelyek védelmére, a rezsivédelemre, valamint a honvédelem megerősítésére. Az MTI beszámolója szerint közölte, jövőre 3334 milliárd forint lesz oktatásra, ami 629 milliárd forinttal több, mint 2023-ban, és kétezer milliárd forinttal meghaladja a 2010-es számot.

A Portfolio összegzésében a költségvetés tervezetéről azt emelte ki, hogy a kormány folytatja a rizikós utat, azaz idén is már nyáron benyújt egy, a következő évre szóló javaslatot, miközben törvénysértést követ el, hiszen a dokumentum számai még nem tartalmazzák a jegybanki veszteségtérítés kiadását.

A kiemelt kép forrása: MTI / Balogh Zoltán