2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Az EU szerint Észak-Korea rakétakilövése a nemzetközi békét veszélyezteti - Rettenetes állapotban van Kim Dzsongun

frisshirek.hu, 2023. május 31. - 19:30
Az EU szerint Észak-Korea rakétakilövése a nemzetközi békét veszélyezteti - Rettenetes állapotban van Kim Dzsongun

Veszélyezteti a nemzetközi és regionális békét és biztonságot, hogy Phenjan rakétakilövést hajt végre folyamatosan és teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeit - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdán. A dél-koreai hírszerzés a mesterséges intelligencia segítségével becsülte meg az észak-koreai vezető súlyát, ez alapján 140 kilóra becsülik. 

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az Európai Unió külügyi szolgálata arra reagált, hogy május 31-én hajnalban Észak-Korea megkísérelt pályára állítani egy katonai felderítő műholdat. A műhold nem sokkal a fellövés után a Sárga-tengerbe zuhant a Koreai-félsziget nyugati partjainál.

A közlemény szerint az Európai Unió elítéli Észak-Korea szerdán megkísérlet, ballisztikus katonai technológiával végrehajtott rakétakilövését.

"Rendkívül fontos, hogy az ENSZ valamennyi tagja, különösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai felszólaljanak, és hangsúlyozzák, hogy az ilyen műveleteket soha sem fogják elfogadni"

- fogalmaztak.

Az EU felszólítja Észak-Koreát, hogy hagyjon fel minden feszültséget keltő intézkedéssel, és ehelyett válassza a párbeszéd útját

- tették hozzá.

Észak-Korea a héten erősítette meg, hogy május 31. és június 11. között műhold fellövését tervezi, a bejelentés ellen Japán és Dél-Korea mellett az Egyesült Államok is tiltakozott. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerdán jelentette, hogy a katonai felderítő műhold aznapi fellövése után nem sokkal az eszköz a Koreai-félsziget nyugati partjainál a Sárga-tengerbe zuhant. A kudarc okát vizsgálják - tették hozzá.

Kim Dzsong Un komoly alvászavarral küzd és mintegy 140 kiló

A dél-koreai hírszerzés szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető mintegy 140 kilogrammot nyom, emellett jelentős alvászavarral küzd. Az ügynökség beszámolóját Kim Kju Hjun, a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) igazgatója a parlamenti hírszerzési bizottság ülésén ismertette – írja a hvg.hu.

„Abból kiindulva, hogy az észak-koreai hatóságok áprilisban tevékenyen gyűjtötték a legfrissebb orvosi információkat, beleértve az olyan gyógyszereket, mint a zolpidem, amelyet a magas rangú tisztviselők álmatlanságának kezelésére használnak külföldön, a NIS becslése szerint Kim elnöknek jelentős alvászavara van” – mondta el a zárt ajtók mögött tartott ülést követően Ju Szang Bum, a dél-koreai parlament hírszerzési bizottság egyik tagja, a kormányzó Néphatalom Pártjának képviselője. Arról is beszámoltak, hogy május 16-i nyilvános szereplésén "nagyon fáradtnak tűnt, szemei alatt feltűnő sötét karikákkal” – mondta Ju.

„Tavaly év vége óta folyamatosan karcolások és zúzódások figyelhetők meg Kim Dzsong Un kezén és karján, amelyeket gyaníthatóan allergia és a stressz okozta bőrgyulladás kombinációja okoz”

– idézte a törvényhozó a NIS igazgatóját.

Fotó: youtube vágókép