2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Vágó István halála miatt időközit kellene tartani, de a kormány nem hagyja

frisshirek.hu, 2023. május 31. - 15:58
Vágó István halála miatt időközit kellene tartani, de a kormány nem hagyja

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt a bíróságon támadja meg a Helyi Választási Bizottság döntését. A pártot a jogsértésen túl az is felháborította, hogy az ellenzéki pártok egy olyan személyt jelöltek a nemrég elhunyt Vágó István helyére, aki eddig a fideszes városvezetéstől kapta a fizetését.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) bírósághoz fordul, mert egy múlt héten elfogadott törvénymódosítás miatt mostantól már nem lehet időközi választásokat tartani a jövő évi önkormányzati választásokig.

Szerintünk alkotmányellenes egy már kiírt választást nem megtartani és a kerületben olyan önkormányzati képviselőre lenne szükség, aki érdemi ellenzéki munkát végez

- írta közleményében a párt. Az MKKP a XII. kerületi Helyi Választási Irodától (HVI) értesült arról, hogy a törvénymódosítás eredményeképpen elmarad a július 16-ára kitűzött időközi választás. A tájékoztatást azóta a kerület honlapjára is feltöltötték.

A 12. kerületben Vágó István váratlan halála miatt tartottak volna soron kívüli voksolást.

A politikus-kvízmester ugyanis abban a kerületben élt, és tagja volt testületének is a Demokratikus Koalíció színeiben. A kétfarkúak azért is érintettek a jelenleg gazdátlan mandátum sorsában, mert szintén a kerületben politizál a párt elnöke, Kovács Gergely, és az MKKP az országgyűlési választások alkalmával is a legjobb szerepléseinek egyikét a Hegyvidéken éri el.

A közleményükben azt írták, hogy a HVI döntése jogsértő, mert

  • egy már kitűzött időközi választást lefújni, alkotmányos indok nélkül, sérti a jogbiztonságot;
  • az egyéni választókerületben a kompenzációs listás jelölt, aki időközi választás nélkül automatikusan képviselő lenne, nincs megválasztva, még jelölt sem volt. Ez pedig sérti azt az alaptörvényi szabályt, hogy a testületnek választott tagjai vannak.

Az utóbbi pontban a HVI azon döntésére utalnak, amelyben megszabta, hogy a választók helyett kik határoznak a betöltetlen mandátum sorsáról:

a megüresedett mandátumot a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt, az LMP- Magyarország Zöld Pártja és a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelölő szervezetek által megnevezett jelölt szerzi meg.

Az MKKP közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy indokolatlan a túlzott óvatosság a kormánypártok részéről, hiszen bárkit is választanának meg az időközi voksoláson a helyi polgárok, mindenképpen maradna a fideszes többség a testületben. Ahhoz azonban, hogy ez a politikai helyzetkép megváltozzon, érdemi ellenzéki munkavégzésre volna szükség - érvelt a párt.

Olyan ellenzéki munkára van szükség, ami feltárja a fideszes vezetés korrupciógyanús ügyeit, bemutatja, hogyan vándorolnak a kerületi pénzek rendre ugyanazokba a zsebekbe és érdemben próbál tenni az önkormányzat azon döntései ellen, amik a kerület túlzó beépítéséhez vezetnének

- fejtette ki az álláspontját a Kétfarkú Kutyapárt, amely a jelek szerint meg tudja tagadni viccpárti jellegét, ha úgy tartja kedve. Különösen abból a szempontból, hogy az idézett érvelésben a párt odaszúrt annak az ellenzéki pártnak, akinek a színeiben az elhunyt képviselő politizált. Az MKKP fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a DK támogatta azt a kormánypárti javaslatot, hogy további, jelenleg nem beépíthető területeket minősítsenek át lakóövezetté.

Az ellenzéki pártok közben már határoztak is a gazdátlan mandátum sorsáról, akinek tevékenységét szintén kritikusan ítélik meg a kétfarkúak.

Vágó István helyére ugyanis Nádasi Tibor ülhet be a testületbe,

akiről az MKKP azt emelte ki, hogy miután 2019-ben alulmaradt egyéni körzetében, mégis állást kapott a fideszes vezetéstől az önkormányzat tulajdonában levő BBSZ 2022 Kft.-nél. Ez az a cég - folytatta a jellemzést a párt - "ami lassan másfél milliárdot költött el az alapból értelmetlennek tűnő és időközben lehalt Böszörményi úti építkezésre, arról lett híres, hogy az egyik épület bontás közben ráomlott a Böszörményi útra és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem sérült meg senki."

Mivel Nádasi Tibor évek óta a Fidesztől kapja a fizetését, gondolom mindenki el tudja képzelni, milyen komoly ellenzéki munka várható tőle. Bőven lenne ötletünk, nála alkalmasabb képviselőre erre a feladatra

- írták közleményükben, amelyet azzal zártak, hogy mivel egy időközben elfogadott jogszabály okozza a jogsérelmet, ezért feltehetően végül az Alkotmánybíróság asztalán köt majd ki indítványuk.

A kiemelt kép forrása: MTI / Mohai Balázs