2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Korrupcióellenes vizsgálat folyik egy magyar polgármester ellen - Erdélyben

frisshirek.hu, 2023. június 01. - 07:50
Korrupcióellenes vizsgálat folyik egy magyar polgármester ellen - Erdélyben

Vizsgálatot folytat a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere ellen - ezt maga az erdélyi elöljáró jelentette be szerdán.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Soós Zoltán közösségi oldalán tette közzé, hogy a DNA ügyészei arról értesítették: vizsgálat folyik ellene hivatali tisztségekbe való alkalmazások ügyében. Mint azt az MTI szemléje szerint írta, 2020-ban, polgármesterré való megválasztásakor átláthatóságot ígért a választóknak, ezért tartotta fontosnak, hogy maga közölje a vizsgálat tényét.

A nyomásgyakorlás és a politikai játszmák napirenden vannak, és mivel mindig is átláthatóságot ígértem, tájékoztatom önöket, hogy május 30-án a Marosvásárhelyi Területi Szolgálat Országos Korrupcióellenes Igazgatóságának (DNA) ügyészei arról tájékoztattak, hogy vizsgálat folyik ellenem egy olyan ügyben, amely a marosvásárhelyi városháza néhány alkalmazottjának hivatali státuszát érinti

- írta bejegyzésében a polgármester. A magyar közösség összefogása révén megválasztott elöljáró hozzátette, hogy az ügyészek által elmondottakat figyelembe véve együttműködést és átláthatóságot tanúsít, és meggyőződése, hogy az állami intézmények becsületesen végzik a munkájukat, "anélkül, hogy politikai vagy egyéb nyomásnak engednének".

A polgármester bejegyzését megelőző napon olyan felvételek jelentek meg róla, melyeken a DNA székhelyén látható

- írta az Agerpres román hírügynökség. A DNA ügyészei februárban szálltak ki a marosvásárhelyi városházára, amit a polgármesteri hivatal akkor közleményben megerősített. Mint írták, az ügyészek rendelkezésére bocsátották a kért dokumentumokat, és minden támogatást megadnak nekik a vizsgálat során.

Ennek előzménye, hogy tavaly januárban a Recorder bukaresti oknyomozó portál újságírói hangfelvételt tettek közzé, melyen a polgármester két tanácsadója, Marius Libeg és Ionela Ciotlaus a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei önkormányzati képviselőjének alkalmazását követelte a hivatal szociális osztályának vezetőjétől egy közalkalmazotti posztra.

Soós Zoltán akkor elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és megvált az érintett tanácsadóktól.

A Maszol beszámolója szerint emellett az elmúlt öt év alkalmazásainak felülvizsgálatát is kezdeményezte. Soós Zoltán a 2020-as romániai önkormányzati választásokon egyedüli magyar jelöltként szállt versenybe a 43 százalékos magyar lakossággal rendelkező Marosvásárhelyen. Indulását a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is támogatta.

A kiemelt kép forrása: Soós Zoltán Facebook-oldala