2024.02.24., szombat - Mátyás
Eger: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Megvan, hol lesz szúnyogírtás de van ahol várni kell

frisshirek.hu | 2023. június 01. - 12:39
Megvan, hol lesz szúnyogírtás de van ahol várni kell

Erősödött a szúnyogártalom, 85 ezer hektáron kell beavatkozni. A folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyésztőhelyek jöttek létre. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat elősegíti a meleg időjárás is.

A nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyészőhelyek jöttek létre. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás segíti. A katasztrófavédelem regionálisan szervez kezeléseket, a vizes élőhelyeken lárvák elleni biológiai módszerrel védekeznek, a lakóövezetekben lévő kifejlett szúnyogokat permetezéssel gyérítik - közölte a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

A következő napokban földi járműről végeznek kezeléseket Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala vármegyében, a Duna mentén Komárom térségében, a főváros szúnyogártalommal érintett kerületeiben, a Csepel-sziget és környékének településein, valamint Dunaújváros, Baja és Mohács térségében. A jelentős ártalomra tekintettel az országos tisztifőorvos ideiglenes engedélyével a leginkább érintett szigetközi településeken légi kémiai kezelések is lesznek.

Tolna vármegyében összesen 2335 hektáron védekeznek a rovarok ellen. Tegnap Bölcske, Madocsa és Paks térségében; a mai napon Dunaföldváron; pénteken pedig Báta és Pörböly településen végeznek majd földi kémiai gyérítést.

A szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelik az árterületeken lévő tenyészőhelyeket. A hétvégi felderítések alapján jelölik ki a biológiai lárvagyérítés helyszíneit, a Duna mentén további kezelésekre lehet szükség.

A katasztrófavédelem munkatársai arra figyelmeztetnek, hogy a kerti munkák során érdemes figyelmet fordítani a lakókörnyezetünkben megjelenő szúnyogok egyedszámának csökkentésére. Számos faj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a kerti eszközökben, játékokban megmaradó víz jelenti az élőhelyüket.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt május 9-én, hét régióban folytatódott a szúnyogirtás: többek között földi biológiai lárvagyérítést végeztek a szakemberek a Dunakanyarban, valamint a folyó szekszárdi, bajai és mohácsi térségében

Kiemelt képünk illusztráció, forrása pixabay.com