2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Salgótarjáni művész festményét adományozták a városi múzeumnak Chiléből

frisshirek.hu, 2023. június 01. - 12:01
Salgótarjáni művész festményét adományozták a városi múzeumnak Chiléből

A salgótarjáni születésű, de életének jelentős részét Chilében töltő festőművész, Cseney László egyik képét adományozta a nógrádi város Dornyay Béla Múzeumának az alkotó családja. Az ünnepélyes átadón elhangzott, hogy Cseney László a magyar képzőművészet jeles képviselője, akinek munkássága végül többnyire dél-amerikai tájakon, a Csendes-óceán partján teljesedett ki. Egyike azoknak a magyar művészeknek, akik jelentősen hozzájárultak a művészet fejlődéséhez és intézményesítéséhez Chilében.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI beszámolója szerint az 1944-ben készült olajfestmény a festő feleségét, Cseh Kontha Rózát ábrázolja, címe: Budapesti lány.

Cseney Vuchetich László, vagy ahogy Chilében ismertté vált, Cseney Ladislau 1905-ben született Salgótarjánban. 1930-ban utazott először Chilébe, nászútra, feleségével 1952-ben kapta meg az állampolgárságot.

Camilo Sanhueza, a Chilei Köztársaság budapesti nagykövete a szerdai átadón elmondta: országában könyv készül az 1940-es években ott Cseney Lászlóval együtt letelepedő magyar művészekről. A diplomata, aki műgyűjtő is, közölte: van néhány alkotása a művésztől, aki számos díjat nyert a dél-amerikai országban, 1942-ben például Santiago aranyérmét kapta meg.

Fekete Zsolt, Salgótarján baloldali polgármestere felhívta a figyelmet,

Cseney születésnapja egybeesik a város napjával: január 27.

Közölte: a festményt tavasszal vették át, az elmúlt hetekben restaurálták és új keretet is kapott.

Cseney László a magyar képzőművészet jeles képviselője, akinek munkássága végül többnyire dél-amerikai tájakon, a Csendes-óceán partján teljesedett ki. Munkáinak elsődleges értékét és minőségét az őszinteség adja. Egyike azoknak a magyar művészeknek, akik jelentősen hozzájárultak a művészet fejlődéséhez és intézményesítéséhez Chilében

– mondta Fekete Zsolt.

A városvezető hangsúlyozta, hogy 

Cseney László fontos szerepet töltött be olyan festők tanításában, akik közül páran máig meghatározói a chilei művészvilágnak.

Esteban Vuchetich de Cseney, a művész unokája a múlt század legismertebb magyar festőjének nevezte nagyapját Chilében.

Fotó: Esteban Vuchetich de Cseney, a festőművész unokája beszédet mond Cseney László Budapesti lány című festményényének átadásán a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban 2023. május 31-én. A salgótarjáni születésű, az első világháború után Chilében letelepedett Cseney László Budapesti lány című festményét ajándékozta az intézménynek a Cseney család. Az 1944-ben készült olajfestmény a festő feleségét, Cseh Kontha Rózát ábrázolja. MTI/Komka Péter