2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Zivatarveszély vár Zala Vármegyére

frisshirek.hu, 2023. június 06. - 14:42
Zivatarveszély vár Zala Vármegyére

Zivatarok veszélye miatt a hétre elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vármegyénk területére. Záporok, zivatarok várhatók, és a megszokottnál akár nagyobb csapadékmennyiség is lehullhat. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság éppen ezért fokozott odafigyelést kér a lakosságtól!

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A katasztrófavédelem évek óta rendelkezik egy mindenki számára elérhető, ingyenesen letölthető applikációval, a VÉSZ nevű programmal! Ez a balesetek, tűzesetek mellett hasznos időjárási előrejelzéseket is közöl, még jóval azelőtt, hogy azok bekövetkeznének. Érdemes letölteni, hiszen a csapadékos, erősen szeles, viharos időjárásra való felkészülés egyik legfontosabb eleme a tájékozódás! 

Emellett továbbra is kérik a lakosságot, hogy gondoskodjanak vízelvezető árkaik tisztán tartásáról!

A következő napokra nézve előfordulhat az is, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hull egy adott területre. Éppen ezért fontos, hogy a vízelvezető árkainkat is tisztán tartsuk, ellenkező esetben ugyanis azok túltelítődöttsége problémát okozhat akár a közlekedésben, akár saját ingatlanunkban is. A saját ingatlanunk előtti árkok tisztítása a mi feladatunk, oda vágástéri hulladékot, kommunális szemetet és egyéb tárgyakat elhelyezni veszélyes! Akik már kitisztították árkaikat, a nagyobb esőre való felhívás előtt gondosan nézzék át a területet, és ha szükséges, ismételjék meg a műveletet! 

Több napig tartó csapadékos időjárásnál előfordul (mint ahogy az a napokban már Zalában is), hogy az út menti fák, bokrok, de akár az ingatlanunk területén, vagy közelében lévők is a felázott talaj miatt megdőlnek, veszélyessé válnak. Ha utazásunk során letört ágakkal, kisebb darab, még általunk is elmozdíthatónak ítélt fákkal találkozunk, akkor segítsük a közlekedőket azzal, hogy eltávolítjuk az útról.

Amennyiben nagyobb méretű kidőlt fával találkozunk, akkor hívni kell a 112-őt, és kérni kell a tűzoltók segítségét! Ha lakóházunk területén lévő fa miatt alakul ki veszélyhelyzet, azonnal értesítsük az ilyen fák eltávolításával foglalkozó szakembert, vagy a tűzoltókat! 

Fotónk illusztráció, forrás: Pixabay