2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Brutális mennyiségű eső esett egy nap alatt a Kékestetőn - több patak is kilépett medréből Nógrádban, Hevesben

frisshirek.hu, 2023. június 07. - 11:00
Brutális mennyiségű eső esett egy nap alatt a Kékestetőn - több patak is kilépett medréből Nógrádban, Hevesben

Megdőlt a napi csapadékrekord kedden: Kékestetőn 122 milliméter eső esett egy nap alatt - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán. Kiöntött egy patak Gyöngyöspatán, Nógrádsipeken pedig két embernek kellett elhagynia otthonát a patak áradása miatt.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A bejegyzés szerint kedden - Szolnok környékét leszámítva - szinte országszerte előfordultak záporok, zivatarok, illetve eső is. Hozzátették: júniusban 60-80 milliméter eső esik átlagosan, de most a sorozatban érkező csapadékgócokból több mérőállomáson is a havi csapadékmennyiséget elérő, vagy azt meghaladó mennyiséget mértek, esetenként 1-2 óra alatt.

Hozzátették: a meteorológiai szolgálat mérőállomásai 100 milliméternél is több esőt regisztráltak Baján (101,7 milliméter) és Kékestetőn (111,3 milliméter), azonban az egyik észlelőjük Kékestetőn 122 millimétert mért, ezzel pedig megdőlt a napi csapadékrekord. A régi rekordot - 120 millimétert - 1951-ben, a Somogy vármegyei Homokszentgyörgy-Mariettapusztán mérték.

Felhívták a figyelmet arra, a kékestetői automata mérése és az észlelő hagyományos, kézi mérése között bő 10 milliméter különbség van, "de ez teljesen rendben van". Hozzátették: a két mérőpont a Kékestetői Meteorológiai Állomás műszerkertjében ugyan csak méterekre található egymástól, de technikai okokból ekkora különbség könnyedén előfordulhat, ugyanis nagyon intenzív csapadék esetén az automata "kissé alámérhet a ténylegesen lehulló csapadéknak" - magyarázták a Facebook-bejegyzésben.

Kiöntött egy patak Gyöngyöspatán

Kiöntött egy patak kedden éjjel Gyöngyöspatán, elárasztotta az utcát és körbevett tizenöt házat a Hegyalja úton.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a víz az épületekbe nem tört be, csak az egyik ingatlan pincéjébe.
A gyöngyösi hivatásos tűzoltók egy embert kimenekítettek az egyik házból, és kiszivattyúzták a vizet az elárasztott pincéből. A patak később visszahúzódott a medrébe.

Nógrádsipeken két embernek kellett elhagynia otthonát a patak áradása miatt

Nógrádsipeken a nagy mennyiségű eső miatt kilépett medréből a patak éjszaka, két embernek el kellett hagynia otthonát - közölte az MTI-vel a Nógrád vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerdán.

Kapás Márton elmondta: a megáradt Rimóc-Sipek patak 39 ingatlant és öt embert veszélyeztetett.

Személyi sérülés nem történt, ketten ideiglenesen rokonaikhoz költöztek. A patak vízszintje szóta csökkent, és már nem jelent veszélyt - tette hozzá.

A balassagyarmati és a szécsényi hivatásos tűzoltók, a szécsényfelfalui, endrefalvai, magyargéci önkéntesek, valamint a szécsényi járási mentőcsoport önkéntesei dolgoztak a helyszínen.

A védekezésben a polgármester irányítása mellett 50 helyi lakos is részt vett - mondta el Kapás Márton.

A falut már két hete is elöntötte egy villámár.

Fotó: facebook