2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Botanikai szenzáció került elő Mórahalomnál

Bottyán Róbert, 2023. június 08. - 17:15
Botanikai szenzáció került elő Mórahalomnál

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén eddig csak három helyről ismert fajt fedeztek fel a nemzeti park szakemberei Mórahalomnál: az országosan és a Duna-Tisza közén is ritka, megjelenésében impozáns méhbangó (Ophrys apifera) 67 példánya él más védett orchidea fajok társaságában egy mórahalmi réten.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A nemzeti park beszámolója szerint az előkerült állomány minden szempontból jelentős értéket képvisel. A méhbangó fokozottan védett faj Magyarországon, természetvédelmi értéke 250 ezer forint tövenként. A nemzetipark-igazgatóság munkatársai megtették a szükséges lépéseket a faj védelme érdekében, felvették a kapcsolatot a terület használójával, hogy a tervezett kaszálás megfelelő időben történő végzésével a méhbangók magot érlelhessenek.

A méhbangónál is a rovarmegporzás játssza a főszerepet. A virágok szerkezete, rajzolata, színe, szőrözöttsége, illata a rovarok testfelépítéséhez, életmódjához alkalmazkodva csábítja oda a beporzókat.

Ha nincsenek megfelelő rovarok és így a megporzás várat magára (mivel a hím rovarok gyorsan rájönnek, hogy átverés áldozatai lettek és nem látogatnak meg több bangót), jöhet a mentőöv, az önmegtermékenyítés. Ekkor a méhbangó nyelecskéje (ami a pollencsomagot tartja) elkezd lefelé, a bibefelület felé hajlani, és ha a szél kissé megmozgatja a növényt, a pollencsomag a bibéhez tapad és így történik meg a beporzás.

Fotó: Krnács György/knp.hu