2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Kézilabdacsarnokot adtak át Balassagyarmaton

frisshirek.hu, 2023. június 08. - 18:15
Kézilabdacsarnokot adtak át Balassagyarmaton

Kézilabdacsarnokot adtak át csütörtökön Balassagyarmaton; az eseményen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a mintegy 1,2 milliárd forintból megépített 1700 négyzetméteres csarnok a harmadik abban a fejlesztési programban, amelyben 17 helyszínen épülnek hasonló létesítmények.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Értékelni kell, hogy az ország ilyen nehéz időben is tud fejlődni, gyarapodni. Azzal, hogy javulnak az infrastrukturális feltételek, a tömegsport erősítése mellett a szélesebb utánpótlás bázis kiépítésével elősegítik azt is, hogy a magyar válogatott csapatok minél nagyobb eséllyel pályázhassanak az érmekre

– mondta az MTI tudósítása szerint Szentkirályi Alexandra, remélve, hogy a megújult komplexumoknak köszönhetően is egyre többen kapnak kedvet a sportoláshoz.

Fontos kormányzati célkitűzésnek nevezte, hogy a sport mellett népszerűsítsék az egészséges életmódot is.

Példaként említette a közétkeztetés egészségesebbé tételét, a mindennapos testnevelés bevezetését, a szűrőprogramok támogatását, hangsúlyozva, hogy a megelőzésre helyezik a hangsúlyt.

Az eseményhez kapcsolódva a csarnok melletti focipályán az Országgyűlés labdarúgó-válogatottja is pályára lépett Kövér László házelnök, csapatkapitány vezetésével.

Berkó Lajos, a sportért felelős államtitkárság kabinetfőnöke az állandóságot jelentő értékekre hívta fel a figyelmet, idesorolva a sport által képviseleteket, köztük a kitartást, küzdeni tudást, alázatot, tisztességet, csapatban gondolkodást. Hangsúlyozta, hogy

Magyarországon a sport kiemelten támogatott stratégiai ágazat, ennek köszönhetően az elmúlt 13 évben olyan léptékű létesítményfejlesztések történtek, amelyek talán a világon is egyedülállók.

Az államtitkárság kiemelt célja a fiatalok ösztönzése a mozgásra, sportra, ehhez pedig 21. századi infrastruktúrára van szükség – jegyezte meg.

Balla Mihály (Fidesz), a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott Kocsis Máténak, a Magyar Kézilabda Szövetség korábbi elnökének, és Lombos Istvánnak, a városi szövetség volt vezetőjének a beruházás elindításának segítéséért.

Balassagyarmaton már minden egyes sportághoz megvan az infrastruktúra az úszástól a honvédelmi sportokig

– mondta a képviselő.

Csach Gábor (Fidesz-KDNP), Balassagyarmat polgármestere arról beszélt, hogy az utóbbi 15 év alatt 40 aktivitást segítő létesítményt építettek a városban; 14 ezres városként 120 millió forintot költenek sportra, a létesítmények fenntartására, illetve a 15 sportegyesület támogatására.

Az eseményhez kapcsolódva megrendezték az U16 Balassagyarmat-Sopron, vagyis a Civitas Fortissima (Legbátrabb város)- Civitas Fidelissima (Leghűségesebb város) összecsapást, majd az Országgyűlés válogatottja mérkőzött meg a Balassagyarmati Közéleti válogatottal. A futballmeccs kezdőrúgását Balla Mihály képviselő végezte el.

A parlamenti válogatott tagjai a meccs előtt koszorút helyeztek el a Civitas Fortissima emléktáblánál, amely arra emlékeztet, hogy 1919-ben magyar katonák és fegyvert fogó polgárok, vasutasok, diákok kiűzték Balassagyarmatról a megszálló cseh katonaságot, és elérték, hogy a város Magyarország része maradhasson.

Magyar Zoltán, a válogatott szövetségi kapitánya az MTI-nek elmondta:

a rendszerváltás utáni években megalakult csapat kerete némileg változik, de van egy állandó, összetartó mag.

A rövid téli, illetve a nyári szünetet kivéve minden hétfőn edzést tartanak. Számos jótékonysági mérkőzésük van itthon és a határon túl is, játszottak már a brit és a török parlament csapatai ellen is.

2011-ben mini Európa Bajnokságot szerveztek olasz, szerb és román képviselők részvételével, 2018-ban a V4-ek tornáját rendezték meg Balatonfüreden.

Magyar Zoltán, aki 2010 óta irányítja a válogatottat, elmondta azt is, több mint 20 éve focizik a csapat az erdélyi Csíkszentdomokoson a szűréseket végző Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat rendezvényén, itt székely közéleti személyiségekből álló csapattal mérkőznek meg.

A kapitány kitért rá, hogy Kövér László házelnök kezdeményezésére rendezik meg a Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Tornát 2021-től. Az első eseménynek Csíkszentdomokos, a másodiknak Budapest adott otthont, idén a délvidéki, szerbiai Topolyán rendezik a III. Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Tornát, ahol Csángóföld, Délvidék, Erdély, Felvidék és Kárpátalja csapataival mérkőzik meg az Országgyűlés válogatottja június 16-án és 17-én.

Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra oldala