2024.04.16., kedd - Csongor
Az ország 19 megyéjében

Veszélyesek a rollerezők Pápán

frisshirek.hu | 2023. június 08. - 13:09
Veszélyesek a rollerezők Pápán

Ahogy azt a pápai lakosok tapasztalhatták az utóbbi 1-1,5 évben az elektromos rollerek száma ugrásszerűen kezdett növekedni városban, azonban sokan igen veszélyesen közlekednek.

Láthatóak a közúton, járdán, parkosított területeken, vagy akár nagy sebességgel áthajtva a gyalogátkelőn. A lakosok véleménye megosztó a rolleresekről. Egy gyalogos, vagy más közlekedésben résztvevő számára sokszor úgy tűnik, mintha az e-rollerezők többsége fittyet hányna minden szabályra és társadalmi normára – közölte az infopapa.hu.

Kijelenthetjük, hogy nem eredendően az elektromos roller jelenti a problémát, sokkal inkább azok, akik nem a rendeltetésének megfelelően használják, figyelmen kívül hagyva saját és más közlekedésben résztvevő biztonságát. Az e-rollerek 20-25 kilométeres sebességgel haladhatnak óránként, ami egy lejtőn gond nélkül lehet 30 is. Ez a sebesség alapvetően nem tűnik soknak, de egy olyan közlekedési eszközön, amin állni kell és kerékátmérője 10 col (kb. 25 cm) egy hirtelen felmerülő közlekedési szituációban súlyos sérülésekkel járó balesethez vezethet, nem is beszélve arról, ha egy gyalogost gázol el a rolleres.

Ezeket a veszélyeket csökkenteni lehet nagyobb figyelemmel és például védősisak, láthatósági eszközök használatával. Tisztelet a kivételnek, de a legtöbbször a rolleresek nem viselnek védőfelszerelést. Sőt, egyre veszélyesebb variációkkal találkozhatunk: szinte már megszokott látvány, amikor ketten állak a rolleren, de olyanra is volt példa, hogy három fiatal állt egymás mögött egy rolleren egymásba kapaszkodva a legnagyobb forgalomban. A legmegdöbbentőbbek az elmúlt pár hete és egyre gyakrabban tapasztalt esetek, amikor apuka vagy anyuka áll a rolleren és előtte áll a négy- öt év körüli gyermeke a kormányrúdba kapaszkodva, s így mennek…valahová. Joggal merül fel a kérdés, hogy a tisztelt szülő tisztában van-e azzal, hogy milyen veszélynek teszi ki a gyermekét. A látottak alapján nem valószínű.

A nemzetközi statisztikák sajnos azt mutatják, hogy jelentősen emelkedik az elektromos rollerek használatával összefüggő sérülések száma, jellemzően zúzódások, törések, de nagy számban előfordulnak végzetes kimenetelű balesetek is. Ha ezeket a híreket és statisztikákat elolvassák az e-rollerezők, talán ráébrednek, hogy nagyobb figyelemmel és felelősséggel kell részt venniük a közlekedésben.

Fotó: freepik