2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Két és fél évet kapott egy zalaegerszegi áruház parkolójában lebukott cigarettacsempész

frisshirek.hu | 2023. június 09. - 15:15
Két és fél évet kapott egy zalaegerszegi áruház parkolójában lebukott cigarettacsempész

A Zalaegerszegi Járásbíróság szerdán megtartott előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki több mint 42.000 doboz zárjegy nélküli cigarettát rejtett el egy kisbuszban.

A vádlott 2022. október 28-án Budapesten 42.500 doboz, magyar és közösségi zárjegy nélküli, Ukrajnából származó cigarettát szerzett ismeretlen személytől 88.825.000 forint érkékben, amely után sem a jövedéki adót, sem az általános forgalmi adót nem fizette meg, továbbá a jövedéki termékekre vonatkozó hatósági engedéllyel sem rendelkezett. Ugyanezen a napon délután a férfi a cigarettákat egy Mercedes Vito kisbuszba pakolta.

A jármű rakterének sötétített ablakait belülről kartonpapírral lefedte, illetve a kisbusz hátsó üléssorát kiszerelte, hogy a dobozok elférjenek benne. Ezt követően az esti órákban elindult a szlovén-magyar határ irányába, hogy az árut Olaszországba szállítsa és továbbértékesítse. Az egyenruhások a Magnetic áruház parkolójában észrevették a lesötétített ablakokat, majd a jármű után fordultak, majd ellenőrizték a gépkocsit és annak vezetőjét, valamint utasát. A rendőrök az ellenőrzés során az autóban árucsempészetből származó nagy mennyiségű magyar adó- és zárjegy nélküli cigarettát találtak. Másnap reggel egy andráshidai áruház parkolójában a férfit a rendőrök ellenőrzés alá vonták és értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. A vádlott e magatartásával 63.387.930 forint kárt okozott a költségvetésnek.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségét beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat bűnösnek mondta ki költségvetési csalás bűntettében, ezért őt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, továbbá a kár mértékével megegyező vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. Az ítélet jogerős-tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék.

Fotók: police.hu