2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Közel négymillió négyzetméter területet már lekaszáltak a nógrádi közutasok

Fodor Orsolya, 2023. június 09. - 11:27
Közel négymillió négyzetméter területet már lekaszáltak a nógrádi közutasok

A múlt év azonos időszakához viszonyítva országosan idén mostanáig mintegy 50 százalékkal nagyobb volumenben végeztek kaszálási munkákat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei. Nógrád vármegyében összesen mintegy 1000 kilométernyi országos közút tartozik a társaság kezelésébe, amelyek mentén idén már 3,6 millió négyzetméternyi felületen végeztek kaszálást a helyi mérnökségek. Az utóbbi hét jelentős csapadékmennyisége után ismét nagyobb fokozatra kapcsolnak a szakemberek.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az útesztétika és a közlekedésbiztonság javítására irányuló többlet kaszálási tevékenységet a Magyar Közút szakemberei két műszakban vagy túlórázva végzik

– tájékoztatta portálunkat, a frisshirek.hu-t a társaság.

A koronaélen belüli területeken az átlagostól több, évi 3-4 alkalommal, azon kívül pedig kétszer, míg a csomópontok környezetében, a körforgalmak területén és a turisztikailag kiemelt területeken ettől is gyakrabban, szükség szerinti gyakorisággal zajlanak jelenleg is a munkálatok.

Az adott útszakaszokon először mindig nagyteljesítményű gépi fűkaszával zajlik a kaszálás, majd ezt követően a vezetőoszlopok, táblaoszlopok, korlátlábak környezetét kiegészítő kézi kaszálás van soron. Ezen munkák elvégzéséhez Nógrád vármegyében 16 eszközhordozóra felszerelhető kasza adapter és 38 kézi motoros fűkasza áll rendelkezésre. Kiemelt figyelmet fordítunk a turisztikailag kiemelt Hollókő, valamint Mátraverebély-Szentkút térségének növényzetgondozási munkáira

– nyilatkozta Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád vármegyei igazgatója.

Mint mondta, az elkövetkező napokban a 23-as főúton, valamint a mellékutak közül

  • a 2201-es Nagyoroszi-Dejtár,
  • a 2202-es Borsosberény-Patak,
  • a 2203-as Patak-Érsekvadkert,
  • a 2206-os Litke-Salgótarján,
  • a 2406-os Szurdokpüspöki-Gyöngyös és a 2407-es Pásztó-Szurdokpüspöki összekötő utakon várható kaszálási munka.

A társaság kezelésébe főként a településeket összekötő, illetve azokon átmenő országos fő- és mellékutak tartoznak, ezeken a szakaszokon végzik a közutas szakemberek a növényzetgondozási munkákat. A településeken belüli utak többségét az önkormányzatok, az autópályákat pedig koncessziós társaságok kezelik.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu már beszámolt, tavaly szeptemberben a korábban a Magyar Közút üzemeltetésébe tartozó 1234 kilométernyi autópálya üzemeltetése is koncessziós társasághoz, az MKIF Zrt.-hez került.

Mint megírtuk, országszerte összesen 30 ezer focipályányi területet kaszál le a Magyar Közút. A közlekedőknek tehát továbbra is számítania kell az országos közutak mentén arra, hogy sűrűbben találkozhatnak kaszálási munkát végző, lassabban haladó gépekkel.

A szakemberek a sofőrök türelmét és megértését kérik, hiszen tekintettel arra, hogy a legtöbb esetben mozgó terelés mellett zajlanak a munkák, az autósoknak érdemes kellő körültekintéssel és óvatosan közlekedniük.

Illusztrációs fotó: Facebook/Magyar Közút Nonprofit Zrt.