2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Múzeumok éjszakája Tolna vármegyében

Tóth Rózsa | 2023. június 09. - 18:43
Múzeumok éjszakája Tolna vármegyében

Közel 2000 programmal várják az érdeklődőket június 24-én országszerte és Tolna vármegyében is a Múzeumok Éjszakáján a kulturális intézmények. A program nagykövete az idei évben Miklósa Erika operaénekes. Dombóváron láthatunk tűzugrást, a Dunaföldvári Várban akadályversenyen vehetünk részt, Ozorán reneszánsz hangulatban tesztelhetjük bátorságunkat. Pakson az Atomenergetikai Múzeumban virtuális kalandok várnak ránk.

Június 24-én, Szent Iván éjjelen Magyarország múzeumainak kapui kitárulnak, így újra lehetőségünk nyílik elmerülni a magyar kultúra szépségeiben, ahogy az utóbbi két évtized nyarain. Az idei évben Miklósa Erika, a Magyar Szent István-rend birtokosa, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes a Múzeumok Éjszakájának a nagykövete.

Több mint 400 résztvevő intézmény országszerte közel 2000 programja egyetlen éjszakába sűrítve, mutatjuk a Tolna vármegyei helyszíneket és programokat.

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben Csősz István fafaragó kiállításának megnyitóját és tűzugrást láthatunk a Kapos Táncegyüttessel. A Múzeum Megállóban komolyzenei koncerttel készülnek a szervezők, a kiállítás megtekintése mellett a szabadtéren retro zene és fénykavalkád várja az odalátogatókat. A Tüskei Horgásztavaknál a Dél-Dunántúl legnagyobb ornitológiai gyűjteményét fogják bemutatni. A részletes programok és helyszínek Dombóváron itt találhatók.

A következő helyszín a Dunaföldvári Vár! A szélesen hömpölygő Duna folyam ősidők óta ismert átkelőhelyének biztosítására emelték azt a 9,5×9,5 méteres négyzetalapú, 1,2 méter falvastagságú, háromemeletes tornyot, ami a későbbi erődítmény magját alkotta. Műemlékvédelmi feltárását 1974-ben végezték el, majd falai között kiállítást rendeztek be. 2006-ban ismét nagyarányú felújításokat végeztek, hogy az utókornak fennmaradjon.

Vas Mátyás nádkunyhója, "bütykölde" és népi játszóház, tárlatvezetés a magyar világ-török világban, akadályverseny, a toronyban pedig bátorságpróba várja az érdeklődőket. Részletes programok itt találhatóak.

Ozorán a Pipo Várkastély nyitja ki kapuit erre az egy éjszakára mely igazi különlegességnek számít a hazai műemlékek között, hiszen a középkori épületek csak jelentős átépítésekkel, vagy nagyon romosan maradtak meg, Ozorán azonban a helyreállító munkáknak köszönhetően igazi 16. századi élményház várja a látogatókat. A reneszánsz hangulatot korhű jelmezek, zene és tánc fokozza majd a Múzeumok Éjszakáján is.

A Várkastélyban óránként induló tárlatvezetés, borudvar, élőzete, bátorságpróba, jóga és hangfürdő várja az érdeklődőket. A részletes program itt található.

Pakson az Atomenergetikai Múzeum lesz látogatható ezen a késői órán. Itt szabadulószoba, VR-szemüveg, kackiás játszótér és virtuális atommúzeumos kalandokkal várnak mindenkit. Itt találhatók a részletek. A Paksi Városi Múzeumban például a Nap, a Hold, a Csillagok megszabadítása című bábelőadást lehet megtekinteni és kosztümös tárlatvezetésre nyílik lehetőség.

Fotó: muzej.hu/Dunaföldvári Vár Facebook oldala/Pipo Várkastély Facebook oldala/Atomenergetikai Múzeum Facebook oldala