2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Nem stimmel a matek: vagy túladóztatják az üzemanyagot vagy 420-as árfolyamon számolják a forintot

frisshirek.hu, 2023. június 09. - 20:00
Nem stimmel a matek: vagy túladóztatják az üzemanyagot vagy 420-as árfolyamon számolják a forintot

Bőven meghaladja az Európai Unió által elvárt szintet az, amennyire a kormány megemelte a benzin és a dízel adóját – írja az Mfor. Az uniós elvárás euróban adja meg kötelező minimális adót, a magyar emelés pedig akkor lenne éppen megfelelő mértékű, ha 430 forint körüli euróárfolyammal számolnánk.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Benyújtotta a kormány a 2024-es adócsomagot, írja a hvg. A Pénzügyminisztérium szerint csak eleget tesznek az uniós előírásoknak. Az adótörvényeket még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés.Az üzemanyagok jövedéki adóját megnövelik, csak ez az adóváltozás önmagában literenként 30 forintos áremelkedést okozhat a kutakon. A kormány emellett tovább fogja emelni a dohány- és alkoholtermékek adóját, emellett a népegészségügyi termékadóként elhíresült chipsadót is megemelik majd, írta meg a frisshirek.hu.

A kormány viszont nem ennyire emeli fel az üzemanyagok adóját, hanem 152, illetve 142 forintra, ami barátok közt is jóval több, mint a minimálisan szükséges szint. Ennek két oka lehet:

  • az EU-ra csak hivatkoznak, valójában a kormány szándékosan jóval az elvárt minimális szint fölé viszi a adó mértékét;
  • vagy pedig 425-430 forintos euróárfolyamra kalkulálták be az adót.

Emlékeztetőül: Orbán Viktorék a 2023-as költségvetést tavaly nyáron 377 forintos euróárfolyammal tervezték meg, mely azonban már annak hatályba lépése előtt tarthatatlanná vált. Az újabb, rendeleti úton megalkotott 2023-as büdzsében 408,8 forintos euróárfolyammal számoltak.

Fotó: Mol weboldala