Ezekkel a nyári ételekkel vigyázzanak az allergiások!
Az allergiával küzdőknek érdemes résen lenniük, hogy mit esznek vagy isznak, ugyanis a magas hisztamintartalmú gyümölcsök, zöldségek és italok kellemetlen allergiás tüneteket produkálhatnak. Dr. Borbély Katalin funkcionális medicina orvos, háziorvos, mentőorvos, homeopata szakorvos azt javasolja, hogy a parlagfűre érzékenyek lehetőség szerint kerüljék a görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkinit, tököt, banánt, napraforgómagot. Ám egyeseknek még a kamillateával, sőt a vörösborral is érdemes vigyázni.
De egész életünkben el kell elkerülni ezeket? Valóban a hisztamin az ellenség? A frisshirek.hu többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ dr. Borbély Katalin segítségével.
Fontos tudnivaló! Az emberi szervezet egyik legelső védelmi vonala a hisztamin!
Ennek a védelmi vonalnak a szükségtelen aktiválódása hétköznapi ételekkel, italokkal, növényekkel szemben biztos jele a bélflóra kiegyensúlyozatlan működésének.
Ez a bélflóra-pusztulás évekig, évtizedekig tarthat, és egyre több tünettel jelentkezhet eleinte enyhébben a bőr, a légutak vagy az emésztőrendszer részéről, később akár igen súlyos, több szervrendszert is érintő allergiás jelekkel.
Minden tünetet, ami a fent említett szervrendszereinket érinti, komolyan kell venni az első perctől fogva és azonnal törekednünk kell a bélflóra, a szervezet egyensúlyának visszaállítására!
Ha már kialakult, ez segít!
Aki allergiás, vagy bármely ételintoleranciában érintett, annak
érdemes az allergiaszezonban odafigyelnie, hogy minimális mennyiséget fogyasszon a magas hisztamintartalmú ételekből, italokból.
Ilyenek például
- az érlelt sajtok (ementáli, gouda, penészes, illetve füstölt sajtok),
- a kolbászok,
- a füstölt sonkák,
- a savanyú káposzta,
- a kovászos uborka,
- a spenót,
- a paradicsom,
- a halak (főleg a tonhal, szardínia),
- a rák,
- a szárazhüvelyesek,
- a diófélék,
- a mogyoró,
- a csokoládé
- és a kakaó alapú termékek.
Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, amely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik, de a sör és a pezsgő is kerülendő.
A keresztallergia okai
Az egyik legismertebb keresztallergia a görögdinnye-parlagfű. Ám a pollenallergiások esetében is megfigyelhető, hogy egyes gyümölcsök, növények fogyasztását követően perceken belül szájviszketés, duzzadás, szem- és orrcsorgás, vagy akár rekedtség, köhécselés alakulhat ki.
Bizonyos anyagok ugyanis képesek más anyagot utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.
Testünk viszont csak egyféle módon tud reagálni: váladék kiválasztás útján „kimosni”, felköhögni, kiprüszkölni, kikönnyezni a támadónak érzékelt anyagot.
Van megoldás!
A legfontosabb teendő a probléma okának felderítése, a tünetek háttérében álló biológiai folyamatok feltérképezése és ennek holisztikus kezelése.
A kezelés kezdetekor
az egyik leghatékonyabb módszer, ha a beteg mellőzi a tüneteket okozó ételek fogyasztását.
A házipatikánkba érdemes beszerezni apis és histaminum alapanyagú homeopátiás készítményeket, amelyek 30 CH potenciában akár megszüntetik a panaszokat, de legalábbis mellékhatásmentesen jelentősen csillapítják a kellemetlen tüneteket.
Ugyanakkor egy homeopátiás személyre szabott és a modern orvoslás tudását felhasználó kezeléssel az allergia mögöttes okait feltárva teljes gyógyulást is el lehet érni.
Ismert keresztallergiák
- Parlagfű-allergia esetében: görögdinnye, sárgadinnye, uborka, paradicsom.
- Fekete üröm-allergiánál: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller, koriander, kapor, articsóka.
- Nyírfa-allergiánál: mogyoró, mandula, dió, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó.
- Fűallergiásoknál: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
- Földimogyoró-allergia esetében: dió.
- Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.
- Latexallergiánál: gesztenye, avokadó, banán, spenót, citrusfélék, kivi.
Illusztrációs fotó: Pixabay