Ezekkel a nyári ételekkel vigyázzanak az allergiások!

Az allergiával küzdőknek érdemes résen lenniük, hogy mit esznek vagy isznak, ugyanis a magas hisztamintartalmú gyümölcsök, zöldségek és italok kellemetlen allergiás tüneteket produkálhatnak. Dr. Borbély Katalin funkcionális medicina orvos, háziorvos, mentőorvos, homeopata szakorvos azt javasolja, hogy a parlagfűre érzékenyek lehetőség szerint kerüljék a görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkinit, tököt, banánt, napraforgómagot. Ám egyeseknek még a kamillateával, sőt a vörösborral is érdemes vigyázni.
A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.
TámogatásDe egész életünkben el kell elkerülni ezeket? Valóban a hisztamin az ellenség? A frisshirek.hu többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ dr. Borbély Katalin segítségével.
Fontos tudnivaló! Az emberi szervezet egyik legelső védelmi vonala a hisztamin!
Ennek a védelmi vonalnak a szükségtelen aktiválódása hétköznapi ételekkel, italokkal, növényekkel szemben biztos jele a bélflóra kiegyensúlyozatlan működésének.
Ez a bélflóra-pusztulás évekig, évtizedekig tarthat, és egyre több tünettel jelentkezhet eleinte enyhébben a bőr, a légutak vagy az emésztőrendszer részéről, később akár igen súlyos, több szervrendszert is érintő allergiás jelekkel.
Minden tünetet, ami a fent említett szervrendszereinket érinti, komolyan kell venni az első perctől fogva és azonnal törekednünk kell a bélflóra, a szervezet egyensúlyának visszaállítására!
Ha már kialakult, ez segít!
Aki allergiás, vagy bármely ételintoleranciában érintett, annak
érdemes az allergiaszezonban odafigyelnie, hogy minimális mennyiséget fogyasszon a magas hisztamintartalmú ételekből, italokból.
Ilyenek például
- az érlelt sajtok (ementáli, gouda, penészes, illetve füstölt sajtok),
- a kolbászok,
- a füstölt sonkák,
- a savanyú káposzta,
- a kovászos uborka,
- a spenót,
- a paradicsom,
- a halak (főleg a tonhal, szardínia),
- a rák,
- a szárazhüvelyesek,
- a diófélék,
- a mogyoró,
- a csokoládé
- és a kakaó alapú termékek.
Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, amely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik, de a sör és a pezsgő is kerülendő.
A keresztallergia okai
Az egyik legismertebb keresztallergia a görögdinnye-parlagfű. Ám a pollenallergiások esetében is megfigyelhető, hogy egyes gyümölcsök, növények fogyasztását követően perceken belül szájviszketés, duzzadás, szem- és orrcsorgás, vagy akár rekedtség, köhécselés alakulhat ki.
Bizonyos anyagok ugyanis képesek más anyagot utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.
Testünk viszont csak egyféle módon tud reagálni: váladék kiválasztás útján „kimosni”, felköhögni, kiprüszkölni, kikönnyezni a támadónak érzékelt anyagot.
Van megoldás!
A legfontosabb teendő a probléma okának felderítése, a tünetek háttérében álló biológiai folyamatok feltérképezése és ennek holisztikus kezelése.
A kezelés kezdetekor
az egyik leghatékonyabb módszer, ha a beteg mellőzi a tüneteket okozó ételek fogyasztását.
A házipatikánkba érdemes beszerezni apis és histaminum alapanyagú homeopátiás készítményeket, amelyek 30 CH potenciában akár megszüntetik a panaszokat, de legalábbis mellékhatásmentesen jelentősen csillapítják a kellemetlen tüneteket.
Ugyanakkor egy homeopátiás személyre szabott és a modern orvoslás tudását felhasználó kezeléssel az allergia mögöttes okait feltárva teljes gyógyulást is el lehet érni.
Ismert keresztallergiák
- Parlagfű-allergia esetében: görögdinnye, sárgadinnye, uborka, paradicsom.
- Fekete üröm-allergiánál: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller, koriander, kapor, articsóka.
- Nyírfa-allergiánál: mogyoró, mandula, dió, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó.
- Fűallergiásoknál: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
- Földimogyoró-allergia esetében: dió.
- Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.
- Latexallergiánál: gesztenye, avokadó, banán, spenót, citrusfélék, kivi.
Illusztrációs fotó: Pixabay