2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz
Eger: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Múzeumok éjszakája - A hőmérséklet áll a meteorológiai szolgálat programjainak fókuszában

frisshirek.hu, 2023. június 10. - 20:00
Múzeumok éjszakája - A hőmérséklet áll a meteorológiai szolgálat programjainak fókuszában

A hőmérséklet áll az Országos Meteorológiai Szolgálat programjainak fókuszában a Múzeumok éjszakáján, a szervezet Kitaibel Pál utcai főépületében és Pestszentlőrincen a Marczell György Főobszervatóriumban is várja a látogatókat június 24-én.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Kitaibel Pál utcai székházában idén a hőmérséklet lesz a programok középpontjában. A szervezet 2018-ban kezdte bemutatni a legnépszerűbb meteorológiai elemeket, már körbejárták a csapadékot, a sugárzást, a szelet, idén pedig azt mutatják be, mi a hőmérséklet - számolt be róla az MTI.

A programok 15 órakor kezdődnek, és a szakemberek bemutatják, hogyan mérték régen a hőmérsékletet és milyenek a jelenlegi eszközök, megmutatják, mennyire komplex folyamat a hőmérséklet előrejelzése, mikor és miként veszélyeztetheti a hőmérséklet a repülés biztonságát. Szó lesz arról is, milyen trendek mutathatók ki a hőmérséklet-mérések adataiból, és, hogy mi azok a "klímacsíkok". A levegőminőségi standnál az érdeklődők megtudhatják, milyen a belélegzett levegő minősége, mik a légszennyezés problémai, a szmog típusai.

A gyerekeket "meteomókával" várják, az izgalmas, érdekes kísérletekkel tűzdelt előadások 15 órától másfél óránként indulnak, az előadást nagycsoporttól alsó tagozat végéig ajánlják.

Délután 5 órától 30-40 perces szakmai előadásokkal várják az érdeklődőket, itt többek között arról beszélnek a szakemberek, hogyan befolyásolja a hőmérsékleti rétegződés a csapadékformát, hogyan hat egy Jumbo Jet teljesítményére a hőmérséklet, a levegő sűrűsége vagy a tengerszint feletti magasság. Bemutatják az aeroszol részecskéket, de szó lesz másfél évszázad adatai alapján a magyarországi hőmérsékleti viszonyokról és a hosszútávon detektált változásokról. Az egyik előadás témája a hőérzet lesz, ami azt járja körül, miért térhet el a mért és érzett hőmérséklet, lehet-e ezt számszerűsíteni és ha igen, hogyan.

A látogatók kipróbálhatják a meteorológiai szolgálat stúdióját is.

A pestszentlőrinci Marczell György Főobszervatóriumban június 24-én, szombaton 12 órakor kezdődnek a programok. A Gilice téri obszervatórium meteorológiai tanösvényén a látogatók megismerkedhetnek a hagyományos mérőeszközökkel és az automata meteorológiai állomással. Bemutatják a látogatóknak a korszerű távérzékelési eszközöket is, mint például a radart, a villámdetektort és a napsugárzás összetevőinek mérésére szolgáló készülékeket. Emellett a levegőminőség-mérés folyamatát is megmutatják a látogatóknak. A program részeként a nap során több alkalommal is felengednek magaslégkört kutató szondákat. A program látogatásához bejelentkezés szükséges.

A programokról részletesen a meteorológiai szolgálat honlapján lehet tájékozódni. Egyes programokra előzetesen jelentkezni kell.

Illusztrációs fotó: Pixabay