2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

A Hősök teréről Mészáros Lőrinc lovardájába költözik a Nemzeti Vágta döntője

frisshirek.hu | 2023. június 12. - 20:15
A Hősök teréről Mészáros Lőrinc lovardájába költözik a Nemzeti Vágta döntője

 Ebben az évben Szilvásvárad, a hazai lótenyésztés egyik ikonikus helyszíne ad otthont a 16. Nemzeti Vágta döntőjének szeptember 30. és október 1. között - tájékoztatták a szervezők az MTI-t hétfőn.

Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének döntő futamai a címerében ezüstszínű lipicait viselő Szilvásváradon lesznek, ahol a hazánkban közel 200 éve tenyésztett lipicaiak igazi otthonra találtak - idézi a közlemény Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgatót.

A tavaly az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is felkerült lipicai lótenyésztés egyik fellegvárának számító Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont minden nemzetközi szabványnak megfelel, speciális négyévszakos pályatalaja kiváló nedvességelvezető és lólábkímélő - hangsúlyozzák a közleményben.


A versenyigazgató szerint a pálya inkább a képzettebb, technikásabb párosoknak kedvez majd; a sikeres szerepléshez ló és lovasa még erősebb együttműködésére lesz majd szükség.
A szilvásváradi fináléra a kvalifikáló versenyek májustól szeptemberig zajlanak, tizenegy magyarországi és 5 határon túli helyszínen lesznek előfutamok.

Az idei Nemzeti Vágta újdonsága, hogy az elővágtákon és a döntőn magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat. A lovak azonosításában közreműködnek a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői. Ebben az évben a nemzetközi futam valamennyi lovasa lipicai lóval száll versenybe - áll a közleményben.

Fotó: TSPC weboldala