2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Felfutni a Kékesre, és több emberként térni vissza

Lukácsi Katalin | 2023. június 13. - 12:13
Felfutni a Kékesre, és több emberként térni vissza

1920 előtt, aki meg akarta mászni hazánk legmagasabb pontját, annak 2655 méterig meg sem szabad volt állnia. Ma már ehhez 1015 méter is elég. Nincs ok azonban a panaszra, mert a Kékestető és a Mátra gyönyörű, miközben a végtelen róna a lábunk előtt, ahogy az Alföld mosolyog ránk. Szeressük Magyarországot, és szeressük benne egymást!

2023. június 11-e. Miről nevezetes ez a nap?

Attól tartok a nagyvilágnak nem lesz az semmiről sem, de én ezen a napon találtam meg életem első pozitívumát Trianonban.

Bocsánatot kérek, hogy ilyen távolról és ilyen (kissé) blaszfémikusan kezdem, de mégis ez jutott eszembe arról, hogy felfutottam hazánk legmagasabb pontjára. Most először ugyanis ezzel kapcsolatban felsóhajthatok, hogy

nem a Gerlachfalvi-csúcs 2655 méter magasára, "csak" a Kékestető 1015 méterére kellett felfutnom.

Persze csaltam, már ha csalásnak lehet ezt nevezni, nem az Alföldről indultam ugyanis, pláne nem a tengerszint mélyéről, hanem mindössze Mátraházáról, de így is 3,7 kilométer emelkedőn kellett felfutnom. A célom szerény volt, de elszánt: időhatár nélkül csak azt tűztem ki, hogy megállás nélkül fussak fel a csúcsra. És ez sikerült is. Sőt, a véghajrában még egy biciklist is megelőztem!

És bár nem döntöttem meg semmilyen rekordot, hatalmas öröm töltött el felérve, mert ez a teljesítményt már senki sem veheti el tőlem, és már elmondhatom, hogy felfutottam hazánk legmagasabb pontjára.

A büszkeség jó dolog, elvégre nem más ellen szól, csak önmagunkat erősíti meg,

és épp eleget vagyunk hajlamosak szidni saját magunkat. Sokszor észre sem vesszük, de önmagunknál többször talán senki sem bánt bennünket, jó keresni az alkalmat arra, hogy büszkék legyünk inkább a sok önbecsmérlés helyett saját személyünkre. A sport vagy a főzés és egyéb kreatívkodások pedig kíváló lehetőség erre.

A Kékestetőt felfedezve pedig egyszerre teszünk az egészségünkért, de kapcsolódhatunk nemzetünkhöz is, hiszen a nagyhatalmak igazságtalan döntése ide, elcsatolt országrészek feletti bánkódás oda, most már mégis a Kékestető van nekünk és a Mátra legmagasabb pontnak. Becsüljük meg. A tévétoronyban vagy a Sástói kilátóban felsétálva gyönyörködjünk a tágas Alföldben, a Sárhegyben, Visontában, Gyöngyösön és a Mátra többi lankáiban, és

szeressük meg azt a hazánkat, amink van. Hátha akkor egymást is jobban megszeretjük, akik élünk benne!

A fotót a szerző készítette a Sástói kilátóról.