2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Újra kordont bontott a Momentum a Karmelitánál

frisshirek.hu | 2023. június 13. - 08:15
Újra kordont bontott a Momentum a Karmelitánál

Újra akciózik a Momentum a Karmelita kolostornál. Kedd reggel hét órakor két-három perc alatt lebontották a párt politikusai és aktivistái a kordont a Karmelita és a Sándor palota közötti részen – jelentette tudósítónk. A rendőrök figyelmeztették őket, hogy csak rongálással tudják lebontani, ami szabálysértési eljárást von maga után. A momentumosok ennek ellenére nekiálltak, de igyekeztek károkozás nélkül dolgozni. Ezt követően leültek a fűre, a lebontott kordonokra. 

A rendőrök fél nyolc után igazoltatni kezdtek mindenkit szabálysértési eljárásra hivatkozva, nem csak az országgyűlési képviselőket, hanem az aktivistákat és az újságírókat is. Hajnal Miklós arra kérte társait, minden igazoltató rendőr adatát kérjék el és tegyenek panaszt az eljárás ellen.

A státusztörvény ellen tiltakozva a Momentum politikusai hetedik alkalommal bontották le a hatalom hazug kordonjait. Azokat a kordonokat, ahol a jövőjükért és a tanáraikaért tüntető dikákokat könnygázzal fújták le és gumibottal verték meg.

„Kiállunk a tanárok mellett, akiket egy bosszútörvénnyel akarnak megfélemlíteni. Megbecsülést, kiszámíthatóságot és versenyképes fizetést érdemelnek, nem bosszútörvényt!” – mondta Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa a kordonbontás után.

A Momentum politikusai egy osztálynaplót is vittek a Karmelitához, benne a kormánytagok osztályzataival. Nem nagy meglepetés, mindannyian egyest kaptak a magyar oktatásért végzett munkájukért, írja a párt közleményében. Az eseményről készült élő bejegyzésüket ITT tekintheti meg.

Egyébként rohamsisakos rendőrök várakoztak a Karmelita bejáratánál a kordonbontás előtt. A hang.hu munkatársának, igazoltatása közben egy rendőr arról beszélt, tudtak az akcióról. 

A Momentum 7 pontos követelése:

1. Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását! Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.
2. Az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.
3. Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!
4. Fel kell számolni a kormányzati körökből szervezett korrupciót! A hazai és európai uniós forrásokat lenyúló tolvajokat vonják felelősségre! Hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!
5. A sztrájkjog alapjog! Követeljük a megcsorbított munkavállalói jogok visszaállítását és a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását!
6. A kormányoldal által megszállt, eredeti rendeltetésük szerint a kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek (Alkotmánybíróság, ÁSZ, GVH, Médiahatóság, NAV, NVB, MNB, stb.) függetlenségét helyre kell állítani! Ezen intézményeket a pártkinevezettektől, pártkáderektől meg kell szabadítani.
7. A természeti környezetünk és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát! 

Fotó: vágókép