2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Eger: 5o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Az ukránok szerint az oroszok aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszerét

frisshirek.hu | 2023. június 21. - 08:50
Az ukránok szerint az oroszok aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszerét

Az orosz erők aláaknázták a zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszerét is, így fennáll a veszélye, hogy robbanás vagy baleset következzen be a nukleáris létesítményben - jelentette ki Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy keddi tévéműsorban.

Sajnos a jelenlegi állás szerint egy bizonyos robbanás vagy baleset veszélye fennáll, mert a zaporizzsjai atomerőmű az orosz megszálló erők ideiglenes ellenőrzése alatt áll

- fogalmazott a hírszerzési vezető az MTI beszámolója szerint. Kifejtette, hogy egyrészt a kahovkai vízierőmű gátjának lerombolásával az oroszok már tönkretették a zaporizzsjai atomerőműben működő hűtők normál vízellátását.

Másodszor pedig, az erőmű a megszállók ellenőrzése alatt áll, ráadásul többszörösen aláaknázták a létesítményt, benne a hűtőrendszert is

- hívta fel a figyelmet. Budanov úgy vélte, ha felrobbantják a nukleáris létesítmény hűtőjét, annak nagy valószínűséggel komoly következményei lesznek.

A hírszerzés főnöke elmondta még, hogy lehallgattak egy rádióadást, amelyen a kahovkai vízerőmű felrobbantása előtt fél órával az orosz katonák parancsot kaptak a létesítmény körüli terület elhagyására.

"Először is, ez egy mesterséges, ember okozta katasztrófa, terrorcselekmény és ökológiai pusztítás, amelyet az Oroszországi Föderáció szándékosan követett el.

Sok tény közvetlenül mutatja, hogyan történt mindez. A legérdekesebb az, hogy fél órával a robbanás előtt rádióhálózaton keresztül elérték a kahovkai vízerőműnél tartózkodó orosz alakulatot, és azt mondták nekik, hogy nagyon gyorsan pakoljanak össze és hagyják el a területet. Ugyanakkor volt ott egy különleges megbízatású orosz fegyveres csoport is. És ezek után az történt, ami történt. Van még egy érdekes tény, az, hogy az orosz megszálló erők közelben tartózkodó összes egysége valójában nem tudta, hogy ezt a műveletet végrehajtják, és a történtek meglepték őket"

- fejtette ki Budanov a tévéműsorban.

A kiemelt kép: Az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszere a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2023. június 15-én. Ezen a napon Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója és az orosz védelmi minisztérium küldöttsége látogatást tett a létesítményben, hogy megvizsgálja: elégséges-e a reaktorblokkok hűtését szolgáló víztartalék. A hűtéshez használt Nova Kahovka-i víztározót június 6-án felrobbantották. A duzzasztógát megrongálása miatt megcsappant a Dnyeper folyó szintje, ezért az atomerőmű utolsó működő reaktorát is leállították, a fűtőelemeket azonban hűteni kell még egy ideig. MTI / EPA / Szergej Ilnyickij