2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az alföldi térségben

frisshirek.hu | 2023. június 22. - 12:38
Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az alföldi térségben

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az alföldi térségben az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása és a térség erdőterületein található avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Azt írták, hogy csütörtöktől Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.


A Nébih felhívta a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.


A kiszáradt erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között gyúlékony állapotba került, így az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik. A száraz, kánikulai időjárás miatt a biomassza és tűzterjedési viszonyok további kedvezőtlen változása várható. Fennáll a nagy területű koronatüzek kialakulásának kockázata.


Kitértek arra is, hogy a kánikulai időjárásban a tűzkockázat a tilalommal nem érintett megyékben is magasabb. A Nébih mindenkit arra kér, hogy fokozottan ügyeljenek, ne dobják ki a csikket a gépkocsiból, mert az könnyen meggyújtja az útmenti növényzetet. Belterületen is kerülni kell a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is képesek tüzet okozni.


A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt tilos tüzet rakni a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken is - írta a Nébih.

Fotó: Nébih