2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Nincs elég sofőr, ősztől könnyebb megszerezni a buszvezetői jogosítványt

frisshirek.hu | 2023. július 16. - 13:00
Nincs elég sofőr, ősztől könnyebb megszerezni a buszvezetői jogosítványt

Eddig csak a C, azaz tehergépkocsi vezetésére jogosító engedély birtokában lehetett buszvezetői képzésre jelentkezni. Talán nem véletlenül...

Szeptembertől kezdődhetnek el a B kategóriára érvényes vezetői engedéllyel rendelkezők részére szervezett, autóbuszvezetésre jogosító D kategóriás jogosítvány megszerzését lehetővé tévő tanfolyamok - mondta nemrégiben az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára a Kossuth rádió egyik műsorában.
 
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal eddig csak a C, azaz tehergépkocsi vezetésére jogosító engedély birtokában lehetett buszvezetői képzésre jelentkezni, ami időben és költségben is plusz terheket jelentett.
 

A júniusban elfogadott, már hatályba lépett rendelet szerint a B kategóriával rendelkezők ezentúl a teherautó-jogosítvány megszerzése nélkül is részt vehetnek a buszvezetői képzésen

- tette hozzá.
 
A C kategóriás tanfolyam mintegy 600-800 ezer forintos költséget és fél-egy évig tartó képzést jelentett a vizsgázóknak, amit a buszvezetői tanfolyam 400-500 ezer forintos díja és hasonló képzési ideje követett. A könnyítésnek köszönhetően a C kategória díját lehet megspórolni.
 
A bejelentett intézkedés jelenleg 40-50 ezer ember érinthet hazánkban, a könnyítés után megjelenő új belépőkkel pedig ez a szám tovább fog emelkedni az államtitkár szerint. Az új szabályozás bevezetéseinek okairól szólva elmondta, jelentős a munkaerőhiány az ágazatban, és külön problémát jelent, hogy az ebben dolgozók jelentős része közel jár a nyugdíjkorhatárhoz. Cél az is, hogy csökkenjenek a közúti közlekedési ágazatban működő vállalkozások adminisztrációs terhei és kötöttségei, valamint bevonzzák az új munkaerőt.
 
A létszámhiány meglétét igazolja a BKV nyári toborzókampánya is.
 
A nyári kampány ideje alatt mind az új belépőnek, mind az őt ajánló BKV-s munkatársnak bruttó 500-500 ezer forint bónuszt fizetünk, amennyiben 6 hónap múlva is a BKV-nál dolgoznak főállásban
 
A közlekedési vállalat az egész Európában problémákat okozó autóbuszvezető-hiányra reagálva indította el az extra bónuszokkal indítja nyári toborzó kampányát.
Mint írják, a BKV-nál jelenleg 2000 autóbuszvezető és 280 trolibuszvezető dolgozik. Átlagos bruttó keresetük már 730 000 forint. A mostani toborzókampányba jelentkezhet az is, akinek még nincs meg a buszvezetéshez szükséges D kategóriás jogosítványa. 
Fotó: Pexels