2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

Japán is bejelentkezett Ukrajna újraépítésébe

Kovács Lászlóné | 2023. július 12. - 12:09
Japán is bejelentkezett Ukrajna újraépítésébe

Újabb jelentkező van a (még véget sem érő) háború utáni Ukrajna újjáépítésére. Ezúttal Japán jelentkezett be, hogy lehetőségeihez képest segítse majd az ország felépítését.

Korábban a frisshirek.hu már írt arról, hogy Románia, valamint Törökország is jelezte, részt venne Ukrajna újjápítésében. Most ismét van egy jelentkező: Japán tette fel a kezét.

Kijev tokiói nagykövete a hét elején azt a kijelentést tette, hogy Ukrajna háború utáni újjáépítésében Japán szívesen vállalna szerepet, sőt, mi több, Szergij Korszunszkij úgy véli,

Senki sem tudja jobban, mint Japán, hogyan kell újjáépíteni egy országot.

Egy Tokióban rendezett sajtótájékoztatón arról beszélt a nagykövet, hogy Japán a második világháborút követően a hatalmas pusztítás és borzasztó természeti katasztrófák után építette újra saját országát- írja az asia.nikkei.com.

A "Shinkansen golyósvonat" technológiának átadásával hatalmas segítséget adna az ukránoknak, legalábbis a japán szemszögből tekintve érdekes projekt lehetne. Hangsúlyozta, hogy még semmi nem dőlt el véglegesen, de az egyeztetések már elkezdődtek.

A nagykövet beszámolt róla, hogy az Ukrajna helyreállításáért felelős miniszterelnök-helyettes, Olekszandr Kubrakov, már folytatott tárgyalásokat a japán illetékes kormánytisztviselőkkel arról, hogy

mit tehet Japán az újjáépítési szakaszban.

Az ukrán főváros földrajzi elhelyezkedése olyan, hogy egy golyósvonattal akár két óra alatt is el lehet jutni az ország bármely részére, ezért úgy gondolja a nagykövet, hogy kifejezetten

ésszerű ajánlat tőlük a golyósvonat a technológiájának átadása.

Úgy fogalmazott,

Japán szerepe a nagy infrastrukturális projektekben lehet, nem valami kicsiben, amit más országok is meg tudnának tenni.

A G7 országai közül Japán az egyetlen, amely számára tilos a halálos fegyverek küldése Ukrajnába, mert egy jogi korlátozás, amely a fegyverek és lőszerek tengerentúli szállítására vonatkozik, tiltja azt. Ugyanakkor eddig már 100 szállítójárművet, valamint golyóálló mellényeket és aknakereső berendezéseket juttatott Ukrajnának.

                                                     

                                              Fotó: wikipedia