2024.02.24., szombat - Mátyás
Eger: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

MúltKult - Ez történt a mai napon: július 14.

Todorovits Rea | 2023. július 14. - 07:38
MúltKult - Ez történt a mai napon: július 14.

Sokan vannak ma is, akik azt vallják, vissza kellene hozni a bünetési tételek sorába a halálbüntetést hazánkban. Vadászi Ernő bűne olyan, mint amit ma már sajnos szinte naponta olvashatunk. Hová fajult ez a világ és merre tart? A kérdésre nem tudjuk a választ. Egy dolog azonban biztos: ez volt hazánkban az utolsó halálos ítélet és annak végrehajtása. 

július 14-én hajtották végre az utolsó halálos ítéletet Magyarországon. Aki pedig ily módon bekerülhetett az internet adatbázisába, nem más,mint Vadász Ernő tiszacsegei férfi, aki a vádirat szerint a kocsmákat nem, de a munkát nagyívben elkerülte. Ez lett a veszte is.

A perirat szerint 1986. december 10-én a barátaival való megszokott kocsmalátogatás alkalmával találkoztak egy szintén ittas férfivel, akinél feltételezéseik szerint sok pénz lehetett, így a kocsmából együtt távozva agyonverték a férfit, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe. A tőle ellopott pénzzel és kulccsal Vadász elment a halott férfi otthonába, hogy kifossza azt, de mivel az ott fellelhető értéket kevésnek találta, meglátogatta a falu ÁFÉSZ kisvendéglőjét és egy füst alatt azt is kirabolta.

Az ügyét tárgyaló Hajdú-Bihar Megyei Bíróság kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette és okirattal való visszaélés vétsége miatt halálbüntetést szabott ki.

Vadásznak 28 éves kora ellenére több alkalommal volt már dolga a bírósággal, erőszakossága, agresszivitása és kegyelmet nem ismerő jelleme miatt a faluban meg is kapta a „Bumm” becenevet.

A halálos ítéletet, egyben hazánkban az utolsót, a Budapesti Fegyház és Börtön akasztóudvarán hajtották végre, majd 1990-ben eltörölték a halálbüntetést.

A Budapesti Fegyház és Börtön épülete a Maglódi úton 1989-ben. Fotó: Urbán Tamás / Fortepan)