2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

"Szolgálatba" álltak az amerikai kazettás bombák Ukrajnában

D. Tusnádi | 2023. július 21. - 11:00
"Szolgálatba" álltak az amerikai kazettás bombák Ukrajnában

Immár nemcsak az orosz hadsereg, hanem a Pentagon-nak és az Egyesült Államokbeli adófizetőknek hála, az ukránok is lőhetik tűzes-ménkű bombával a Kreml konkvisztádorainak Donyecki állásait. VIDEÓ. 

Megérkeztek azok a - több NATO tagország által is kifogásolt és bírált - kazettás bombák Ukrajnában, amelyekhez hasonlókat már az orosz hadsereg is bevetett korábban ukrán hadiállások ellen. Azt kell tudni a 155 mm-es M864-es lőszerekről, elsősorban hogy: 

működési mechanizmusa pontatlan, megbízhatatlan. 

A bomba, magából sok apró, akár több száz robbanó lőszert lök ki, egy kazettás lőszer a résztölteteivel akár több futballpálya méretű területet is beteríthet. Bárki, aki a kazettás lőszer csapásmérő területén tartózkodik, nagy valószínűséggel meghal vagy súlyosan megsérül. Ez a bombafajta azért is veszélyes, mert jóeséllyel számtalan töltet nem oldódik ki, így hosszú évekre "szennyezi" a bevetett területet, a civil lakosságrs nézve is veszélyesek, ugyanis ezek bármikor felrobbanhatnak. 

Tömegesen vetették be ezeket a fegyvereket a vietnámi háború során Laoszban, kb. 10 millió fel nem robbant altöltetről beszélnek katonai szakértők, Kambodzsában és Vietnámban, majd kisebb mértékben a Közel-Keleten.

A twitteren közzétett videó tanusága szerint, orosz katonák keresnek menedéket (hasztalan) és a tartózkodási helyüket szórják meg kazettás bombákkal. A felvételek hitelességét lapunknak nem áll(t) módjában ellenőrízni.