2023.12.10., vasárnap - Judit
Eger: -0o - -0o
Az ország 19 megyéjében

60 fokot mértek Spanyolországban

Zimon András | 2023. július 24. - 13:40
60 fokot mértek Spanyolországban

Július 11-én abszolút hőmérsékleti rekordot döntött Spanyolország: az Európai Űrügynökség műszerei Extremadura autonóm tartományban 60 Celsius-fokos felszíni hőmérsékletet rögzítettek.

Jelenleg még a La Niña-jelenség dominál, ami még lassítja a globális felmelegedést, de az El Niño már itt van a nyakunkon. Ha az utóbbi lesz majd az uralkodó jelenség, akkor az több tízezer halálos áldozattal járhat majd – csak Európában.

Figyelmeztetést adtak ki az Európai Űrügynökség tudósai, hogy hamarosan Európa több részén is rekordnak számító hőmérsékleti értékekre kell majd számítani. A BBC-jelentése szerint a spanyol, a francia, a görög, a horvát és a török kormány már figyelmeztette a lakosságot, hogy a hőmérséklet hamarosan 40 Celsius-fok fölé emelkedhet.

Az elmúlt napokban már a hőhullám uralta Európa déli részét, Görögországban pedig erdőtüzek pusztítottak. A perzselő hőség Olaszországot sem kíméli: 10 városban, köztük Rómában, Bolognában és Firenzében adott ki a helyi kormány vörös riasztást, mivel a hőmérséklet várhatóan elérheti a 48,8 Celsius-fokot is. 

The Guardian beszámolója szerint az El Niño jelenség a 2023-24-es tél folyamán tovább erősödik majd az északi féltekén. Az európai hőhullámok 2022-ben 60 ezer ember halálát okozták. Az ENSZ emiatt figyelmeztetést adott ki, és felgyorsítja a válság kezelését célzó kutatásokat. Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) szerint az El Niño jelenségére utal az óceán felszínének felmelegedése, valamint a tengerszint átlag feletti hőmérséklete a Csendes-óceán középső és keleti részén.

A kutatók korábban már jelezték, az El Niño a La Niñát váltja, ami az elmúlt három évben uralta a bolygót. Ez utóbbi mérsékli, míg előbbi tüzeli a globális felmelegedést. A szakemberek azt várják, hogy a La Niña a mostani télen tetőzzön – erre 81 százalékos esélyt látnak. Erre valamikor november és január között kerülhet sor. Az Interesting Engineering azt írja, a tudósok folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket, főleg azóta, amióta júniusban a globális átlaghőmérséklet meghaladta az iparosodás előtti időkhöz képest a plusz 1,5 Celsius-fokot. Abban teljes az egyetértés, hogy a felmelegedéshez jelentős mértékben járul hozzá az emberi tevékenység, és a fosszilis tüzelőanyagok elégetése.

Fotó: Copernicus