2023.12.10., vasárnap - Judit
Az ország 19 megyéjében

"Ebben nem kell hinni, ez egy nagyon komoly tudomány."

Kovács Lászlóné | 2023. augusztus 07. - 08:30
"Ebben nem kell hinni, ez egy nagyon komoly tudomány."

Cikkünk interjúalanyát személyes tapasztalata indította el végérvényesen azon az úton, hogy a homeopátiával mélyrehatóbban foglalkozzon, és segítse a hozzá fordulókat. Úgy véli, legyen szó emberről, állatról, növényről, minden élőlény számára található megfelelő segítség ezen az alternatív gyógyászati területen belül.

A frisshirek.hu alternatív gyógyászati ágakat bemutató cikksorozatában olvashattak már a biorezonanciáról éppen úgy, ahogyan a kineziológiáról is. Ezúttal a homeopátiáról lesz szó. Székely Orsolyával beszélgettük a témáról.

Frisshírek: A legtöbb támadás talán a homeopátiát éri az alternatív gyógyászati ágak közül. Ön szerint mi lehet ennek az oka?

Székely Orsolya: Talán azért, mert hatásos. Az a véleményem, hogy rosszul közelítik meg. Többnyire az a kifogás ellene, hogy nem lehet kimutatni a szerekben hatóanyagot. Az a gond, hogy akik ezeket vizsgálják, azok ugyanazzal a módszerrel teszik, ahogyan a gyógyszereket is analizálják, tehát kémiai úton. Márpedig ezzel a módszerrel tényleg nem fognak tudni kimutatni semmit. Inkább fizikai úton kellene szemlélni. Nagyon leegyszerűsítve úgy mondanám, hogy

azt már bizonyították, hogy pl. a  víznek van egy kristályos szerkezete, de ez a  szerkezet megváltozik, ha beleteszünk egy homeopátiás szert. 


Tehát szerintem maga a módszer, a megközelítés nem jó. Egyébként nem tudnám megmondani, hogy miért támadják ennyire, mert hiszen ezek is gyógyszerek, csak éppen homeopátiás gyógyszerek, de ezeket is ugyanaz a gyógyszeripar állítja elő, mint a fájdalomcsillapítókat, például.

F.H.: Szkeptikusok, kutakodók az állítják, hogy ebben nincs hatóanyag?! Akkor tulajdonképpen mi is ez?

Sz.O.: Azt kell tudni, hogy különböző erősségű szerek vannak.Vegyük például a C sorozatot. C 12-ig még ki lehet mutatni a kiindulási hatóanyagból anyagot, de felette már nem. Onnantól már kémiai úton felesleges vizsgálni.

F.H.: Akkor ez már olyan, mintha csak sima víz lenne?

Sz.O.: Az a probléma, hogy éppen ezt nem tudják, hogyan hat, de hat! Persze, nekünk, homeopatáknak van erre egy elméletünk, mi hogyan működik, de egy anyagelvű világban ez egy befogadhatatlan dolog. Az orvosok, akik gyógyszerben, hatóanyagban gondolkodnak, meg abban, hogy megkezelnek valamit, ezt nem tudják csak így “megemészteni”. Vagyis

a probléma inkább az, hogy az orvosok protokollokkal dolgoznak, és tünetelnyomással, azaz pl. ha valakinek fáj a feje, akkor az a lényeg, hogy minél gyorsabban nyomjuk el a fejfájást, és szerintük ez a gyógyulás, ez a megoldás.
De ez csak tüneti kezelés, mert a fejfájás vissza fog jönni, és egyre rosszabb lesz. Tehát ők csak elnyomtak egy szimptomát.

A homeopata az embert nemcsak, hogy egészként nézi, tehát holisztikus szemlélettel kezeli, hanem figyelembe veszi a testi, a lelki, a mentális, azaz mindenféle tünetét is, majd az alapján kezeli.
Nem csupán akkut kezelést végzünk, hanem mi az okát is kezeljük, tehát krónikusan is tudjuk kezelni. Nekünk erre is megvan az elméletünk.

F.H.: Ha valaki orvoshoz megy azzal, hogy pl.fáj a veséje, akkor ott kap gyógyszert. Ha homeopatához megy, akkor is ugyanúgy megkapja rá a kis bogyókat?

Sz.O.: Mi nem úgy kezeljük ezt a dolgot, hogy a veséjével van probléma, de nyilván figyelembe fogjuk venni a tüneteknél. Nem diagnosztizálunk, nem állítunk fel diagnózist, nem mondjuk azt, hogy pl. vesemedence-gyulladás, hanem elbeszélgetünk a pácienssel egy, akár másfél órát is, felvesszük az összes tünetét, leírjuk a kórelőzményt, a betegségeit, tehát anamnézist veszünk fel, és rengeteg adatot összegyűjtünk, majd azzal dolgozunk. Mi a tünetekre tudunk rákeresni. 

Az a lényeg, hogy abban az állapotban, amiben ő van olyan “jeleket ad” és mi, az ahhoz leghasonlóbb szert keressük meg.
Samuel Hahnemann, egy német orvos találta ki a hasonlóság elvét. Kísérletezni kezdett a kininnel, a kínafa kérgéből kivont anyaggal és azt vette észre, hogy ha kis adagokban szedi, akkor egy idő után a váltólázhoz hasonló tünetei lesznek. És akkor azt mondta, hogy

ha ez az anyag meg tudja őt betegíteni, akkor ez az anyag meg is tudja gyógyítani, csak meg kell találni a megfelelő hígítást. 


A kísérletezgetés alatt rájött arra, hogy nem elég, ha higítja a szert, ezért volt, amit dörzsölt és rázott is. Van az ún. ütve-rázás, mi ezt hívjuk potenciálásnak. Tehát, amikor ütve-rázza, akkor felerősödik a hatása. Na, ezt nem tudják megmagyarázni, hogy miért.  Nekem az a véleményem, hogy ez már kvantumfizika, rezgésterápia.
Indiában egyébként a homeopátiának kultúrája van, ott, ha valaki bemegy a kórházba, 3 dolog közül választhat: hagyományos orvoslás, ayurvédikus orvoslás, vagy homeopátia. Ott tehát az egészségügy része a homeopátia, és remekül működik. Magyarországon viszont számtalan erőfeszítést tesznek azért, hogy ellehetetlenítsék a működésünket, időnként lejárató kampányokat folytatnak. Hogy kik? Nézzen utána, Ön az újságíró. 


F.H.: Mit tapasztal, mennyire elfogadott ez a módszer az Ön környezetében?

Sz.O.: Tőlem elfogadja a tágabb környezetem is; látnak, saját példáimon, gyógyulásomon keresztül is, de alapjában véve tapasztalom az ilyen olyan mértékű szkepticizmust is. Nagyon sokszor futok bele abba, hogy ha mondjuk társaságban ez feljön témaként, akkor rögtön vagy lefagynak az emberek vagy ellenállásba, tagadásba ütközöm. Valahányszor ez van, nem tehetek mást, mint finomra hangolni és érthetően megközelíteni a témát, de senkire nem erőltetem rá tudásom, vagy ezt az orvoslási módszert. Azt mondják, hogy nem hisznek ebben…


Sok mindenben lehet, de nem, ebben nem kell hinni! Ez egy sok ezer kísérleten, esettanulmányon alapuló tudomány.


A homeopátia több mint kétszáz éve létezik, bonyolult, szerteágazó ismereteket igényel. Van gyógyszerkönyvünk, amely a gyógyszerek leírását tartalmazza. Van a repertórium, amelyben a tünetek alapján keressük a szereket, úgyhogy megvan ennek a  rendszere, hogy hogyan kell ezt “diagnosztizálni”. Jelenleg 3-4000 szer van bevizsgálva gyógyszervizsgálatokon keresztül. Tehát ez nemcsak úgy van, hogy a hasamra ütök, és adok valamilyen szert.

F.H.: Milyen cáfolatot tud mondani arra a homeopátiát érő kritikára, hogy ez csupán placebo hatással működik?

Sz.O.: A saját példámat. Az első pozitív tapasztalatom a  kutyámmal történt, tehát a placebot azonnal kizártuk. Akkor ugyan még nem sok mindent tudtam róla, de már hallottam a homeopátiáról. A kutyám lesántult. Kutakodtam a világhálón, tüzetesen felkészültem abból hogy, milyet vegyek, hogyan adjam be, aztán rátaláltam az árnikára. Beadtam neki a “csodaszert”: az "arnica montana" - t, és közben meg olvastam hallottam, hogy általában mindenkinek van egy árnikás története.. másnap reggel a kutyám tünetmentesen lábraállt.

Tehát ez nem vicc. Nyilván nem mindent lehet így megoldani, de nekem az első ilyen nagy tapasztalásom ez volt, és ezért kezdtem el ezzel az egésszel foglalkozni.

F.H.: Gyógyszerrel együtt is működik a szer?

Sz.O.: Működik. Persze, jobb, ha nincs mellette gyógyszer, semmilyen orvosi terápiába nem nyúlhatok bele, ez, az orvos feladata. Azt javaslom azoknak, akik megkeresnek, hogy  orvosi kezelés mellé is lehet szedni, és érdemes is.

Fotó: pixabay