2024.04.17., szerda - Rudolf
Eger: 10o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Neue Zürcher Zeitung: Orbán szakadékba viszi Magyarországot

Zimon András | 2023. július 31. - 12:30
Neue Zürcher Zeitung: Orbán szakadékba viszi Magyarországot

Svájci lap: Orbán döntései miatt lett Magyarország Európa sereghajtója. A Neue Zürcher Zeitung a napokban közölt egy elemzést Orbán Viktor tusványosi kirohanásai miatt Magyarország helyzetéről.

A lap bécsi tudósítója, Daniel Imwinkelried lesújtóan fogalmazott az orbáni-gazdaságpolitikáról: miszerint a magyar gazdaság rosszabbul áll, mint bármelyik más európai ország, vigasztalan állapotok uralkodnak, javarészt a miniszterelnök hibája miatt, aki olyan gazdaságpolitikát folytat, amely tipikus az autokraták esetében.

A svájci napilap vélemény-cikke – melyet a hvg.hu hozott le – emlékeztet Orbán azon várakozására, miszerint Magyarország 2030-ra nettó befizető lesz az EU-ban, és akkor majd „aki fizeti a vacsorát, az rendeli a zenét”. Csakhogy a valóság egészen más képet mutat. Az infláció folyamatosan 20 százalék közelében jár, messze lekörözve minden más európai országot. A drágulás kihat az életszínvonalra: egy év alatt a reálbérek 15, 6 százalékkal csökkentek, ami példátlan az OECD-tagok között, és a prognózisok sem túl rózsásak – írja a Neue Zürcher Zeitung, mely szerint a külföldi beruházásokért folyó versenyben is újabban háttérbe szorult a magyar gazdaság.

A cikk szerint a kialakult helyzet nagyrészt Orbán Viktor hibás gazdaságpolitikai döntéseiből adódnak, melyek egyébként az autokrata politikusokra jellemzőek: a lap által megszólaltatott elemző is a jelenlegi gondokat részben arra vezeti vissza, hogy a Fidesz komolyan osztogatott a választás előtt.

De pont akkor gerjesztette a keresletet, amikor a járvány miatt gond volt a nemzetközi szállítási láncokkal, ez pedig felnyomta az árakat. Ráadásul beütött a szárazság, rossz lett a termés. Továbbá hibának bizonyult az árak maximalizálása. Emiatt a kormányfő kutyaszorítóban van, és a nemzetközi fejlemények szintén nem kedveznek neki. A német gazdaság nem szárnyal, és ezt megszenvedi Közép-Európa is. A magyar gazdaságon belül főként az építőiparban meglehetősen nyomott a hangulat – írja a svájci napilap, mely kitér arra is, hogy a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az EU milliárdokat fagyasztott be, mivel erős a gyanú, hogy túlárazva számoltak el egy sor beruházást, amelyet brüsszeli pénzekből finanszíroztak. A magyar miniszterelnök viszont továbbra is úgy viselkedik, mintha gond nélkül megtehetné, hogy szövetségeseit vagy legközelebbi szomszédjait provokálja és hergeli, mint ahogyan azt tette a legutóbb Tusványoson.

Fotó: NZZ